Kam vyrazit na rande, na procházku s mimopražskou návštěvou, nebo kam si jet tak zajet příjemně strávit volný čas? Třeba do těchto méně známých pražských památek. 

Botanická zahrada na Albertově

Univerzitní botanická zahrada má kořeny už v 18. století. Původně sídlila na Smíchově a zásluhou profesora Richarda Wettsteina a Ladislava Čelakovského se přesunula na nově pořízený pozemek na tehdy zpustlých slupských stráních. Skleníky byly slavnostně otevřeny v září 1898, což je doba, z níž pochází i část současné expozice – stáří některých palem, cykasů a dalších rostlin odhadováno na více než 130 let. Ve sklenících je stálá expozice tropů a suchých subtropů (sbírka kaktusů a sukulentů).

Skleník je otevřen každý den od 10:00 do 16:30 (a od října do ledna do 15:00) a vstupné vás přijde jen na 55 Kč. Můžete sem přijít nejen obdivovat tropické rostliny a historickou budovu skleníku, ale také jen ta posedět v příjemném prostředí na lavičce a užít si letní teploty uvnitř skleníku.

Parkování: Zóna BeRider se nachází všude v okolí botanické zahrady – zaparkovat tedy můžete klidně přímo před vchodem

Barokní knihovna v Klementinu

Bohatě zdobená knihovna s vyřezávaným barokním dekorem z roku 1781 patří mezi nejkrásnější historické knihovny světa. Kromě toho, že obsahuje sbírku jedinečných historických knih světového významu, zapůsobí především svou zdobností. Kromě zmíněných vyřezávaných knihoven v ní najdete také pozoruhodnou sbírku historických zeměpisných i astronomických glóbů.

Barokní knihovna Klementina je otevřena každý den nejméně do 17:30. Prohlídky s průvodcem se konají každou půlhodinu a vstupné stojí 300 Kč. Kromě knihovny uvidíte i Zrcadlovou kapli a vystoupáte do astronomické věže s neobyčejným výhledem na Prahu.

Parkování: Klementinum se nachází v zóně BeRider. Nejpohodlnější parkování najdete na Mariánském náměstí.

BeRider: Klementinum

Kostel sv. Jakuba Většího

Kostel, jehož základy byly položeny už v roce 1232, se nachází kousek od Staroměstského náměstí. Většina turistů ho ale mine. A to je škoda – kromě toho, že v jeho interiéru najdete obrazy od barokních mistrů Václava Vavřince Rainera a Petra Brandla, se ke kostelu váže tajemná pověst o černé ruce. Socha Panny Marie na hlavním oltáři je uctívána pro své zázračné schopnosti a lidi jí za své prosby dříve přinášeli dary. Mnohdy hodnotné – třeba zlatý řetízek nebo šňůru navlečených dukátů. Tyto cennosti se staly cílem nenechavého zloděje…

Když do kostela dnes vstoupíte, zjistíte, že u vchodu na řetízku visí zčernalá useknutá ruka. Podle legendy jde právě o ruku zloděje, který se rozhodl nechat na noc zamknout v kostele a cennosti odcizit. Socha ho prý chytla za ruku a nepustila. Kostelník ráno povolal kata, který zloději ruku usekl. Pro výstrahu všem nenechavcům ji pak v kostele vystavili. Do kostela je vstup zdarma.

Parkování: Přímo před kostelem, v ulicích Malá Štupartská a Jakubská, naleznete zónu BeRider.

Jeruzalémská synagoga

Jde o jednu z nejmladších, ale zároveň nejzdobnějších synagog u nás. Otevřena byla až roku 1906 na počet 50. výročí panování císaře Františka Josefa II. Dnes je Jeruzalémská synagoga otevřena veřejnosti a nezřídka se zde konají zajímavé akce – pravidelné komentované prohlídky, ale také koncerty nebo akce, spojené s oslavami židovský svátků, které jsou určeny i pro širokou veřejnost, a přiblíží pro mnohé z nás neznámé (a o to zajímavější) zvyky a tradice. Akce můžete sledovat na Facebooku.

Otevřeno je denně kromě sobot a židovských svátků od 10 do 17 hodin a vstupné vyjde na 100 Kč (s eVstupenkou 80 Kč).

Parkování: Kdekoli v okolí synagogy (ulice Jeruzalémská, Opletalova) se nachází zóna BeRider.

BeRider: Jeruzalémská synagoga

 

Vyšehradské kasematy

Vyšehrad je oázou v centru Prahy, kam rádi zajdeme z mnoha důvodů, ať už za památkami, na něco dobrého nebo jen tak na procházku s výhledem. Součástí komplexu jsou ale i kasematy, prostory uvnitř hradeb, které sloužily pro přesun vojáků, materiálu a munice. Vyšehradské kasematy je možné navštívit s průvodcem a součástí prohlídky je i Gorlice, prostor, kde jsou uchovávány některé původní sochy z Karlova mostu.

Pokud netrpíte klaustrofobií (chodby jsou 1,6 m široké a 2,6 m vysoké) je prohlídka skvělý zážitek. Prodej vstupenek v infocentru Cihelná brána, začátek prohlídek je každou celou hodinu až do 17:00. Vstupné je příjemných 90 Kč.

Parkování: V okolí Vyšehradu najdete zónu BeRider. Nejpohodlnější je zaparkovat poblíž Cihlené brány v ulicích Vratislavova nebo Přemyslova.

Sdílejte tento článek: