Říká se, že v našem hlavním městě je víc divadel než v celé Itálii. Vzhledem k vysokému počtu nezávislých scén a stále oblíbenějších „pop-up“ počinů je konkrétní číslo proměnlivé. Jisté ale je, že v Praze jsou desítky scén – klasických, autorských i alternativních. Díky BeRideru si můžete pohodlně zajet i k těm vzdálenějším a zaparkovat klidně přímo před vchodem. Přinášíme tipy na pražská divadla, jejichž inscenace strhnou vaši pozornost i skvěle pobaví. 

Švandovo divadlo na Smíchově 

Působí nenápadně, ale patří k těm nejtradičnějším v Praze. Jeho historie sahá až do roku 1871 a za první republiky zde působili legendární komici jako Vlasta Burian nebo Ferenc Futurista. Dnes má divadlo dvě scény a jeho doménou je činohra. V repertoáru najdete klasiky jako Hamleta či Cyrana z Bergeracu, ale i Orwellovo 1984 nebo hry, nastudované podle severských detektivek. Nechybí moderní kousky, pohrávající si a absurdním humorem nebo aktuálními tématy, jako jsou třeba klimatické změny. Z repertoáru si vybere opravdu každý. 

Tip: Jak se sem dostat: Divadlo leží přímo v zóně BeRider a zaparkovat můžete klidně přímo naproti vchodu. Vstupenky zakoupíte online na webu divadla.

Divadlo Na Jezerce

Scéna, jako stvořená pro ty, kteří se chtějí skvěle pobavit a navíc spatřit v akci osobnosti, známé z televizních filmů a seriálů. Jan Hrušínský, Jaroslav Dušek, Nela Boudová, Milan Šteindler, Jiřina Bohdalová nebo Milan Kňažko – to jsou jen některá jména, se kterými se na prknech Jezerky můžete setkat. Zdejší repertoár je napěchovaný především komediemi, které známe často i ve filmovém provedení – třeba komedie Už je tady zas, italská konverzační „vztahovka“ Naprostí cizinci, nebo klasiky jako Saturnin, ale také díla současných autorských hvězd, jako je After Life Rickyho Gervaise.

Tip: Jak se sem dostat: Divadlo leží v zóně BeRider, takže můžete v klidu zaparkovat kousek od vchodu, v ulici Jaurisova. Vstupenky do divadla zakoupíte online.

BeRider: Divadlo

Divadlo na Fidlovačce

Legendární scéna v Nuslích je možná při cestě MHD trošku z ruky. Na skútru jsme tam ale hned bude to výlet, který stojí za svezení. Soubor a hosty divadla tvoří téměř stovka herců včetně tváří, známých z filmu a televize. A repertoár je také nabitý – přijďte třeba na novinku Fidlovačky, divadelní verzi kultovního filmu Rain Man s Matoušem Rumlem a Martinem Písaříkem v hlavních rolích, nebo na Absolventa s Danielem Krejčíkem a Jitkou Schneiderovou. V březnu je na programu i osudové drama Dánská dívka nebo třeba komedie Famílie v režii Juraje Herze. 

Tip: Jak se sem dostat: Zaparkovat můžete v zóně BeRider přímo před divadlem v ulici Křesomyslova. Vstupenky na Fidlovačku koupíte online v prodejních portálech.

BeRider: Divadlo na Fidlovačce

Studio hrdinů 

Má poměrně krátkou tradici, ale o to rychleji si vydobylo své jméno mezi pražskými divadly. Otevřená divadelní scéna s jasným dramaturgickým záměrem a výrazným okruhem spolupracujících hereckých osobností (jako jsou třeba Marta Dancingerová, Stanislav Majer nebo Jan Cina) klade důraz především na autorské a režisérské projekty a spolupráci našich a zahraničních umělců. Své místo zde mají počiny s hlubší myšlenkou i zpracovávající aktuální společenská témata. Patří sem třeba Měsíční kámen, pracující s tématem sexuální orientace, nebo hra Poslední kapitola dějin světa s filozofickým podtextem.

Tip: Jak se sem dostat: Scéna je součástí areálu Veletržního paláce. Zóna BeRider je přímo před vchodem v ulici Dukelských hrdinů nebo v přilehlé Veletržní. Vstupenky lze koupit online.

Jatka 78

Kultovní prostor v areálu holešovické tržnice využívá jako svou domovskou scénu Cirk La Putyka, soubor nového cirkusu. Pokud jste ho ještě nezažili na vlastní oči, teď je ten pravý čas. Představení, která na vás plně zapůsobí vizuální formou. Soubor vás nadchne třeba svou legendární hospodskou fantazií La Putyka, příběhem Up End Down o vzletech a pádech člověka, nebo Biografem, setkáním s hrdiny „filmových včerejšků“. V prostoru Jatka 78 můžete poznat ale i další alternativní formy divadla – třeba bytové divadlo ve hře Šmejdění, které vás zároveň provede areálem divadla. Pravidelně zde vystupuje i soubor Vosto5.

Tip: Jak se sem dostat: Prostor tržnice je obklopen zónou BeRider. Jen pár kroků k divadlu je to z ulice Jateční. Jatka 78 se nacházejí ve stejné hale jako Alza. Vstupenky lze koupit online.

Nevybrali jste si? Divadel jsou v Praze desítky. Objevovat nové scény i představení můžete snadno třeba na webu Divadla v Praze, který formou přehledné grafiky shrnuje premiéry, program na aktuální dny, ale i sociální sítě divadel a tipy na kulturní portály. Najdete zde i seznam divadel podle městského obvodu, v němž leží, takže si můžete snadno najít scénu ve svém okolí nebo třeba divadlo, které leží v zóně BeRider.

Sdílejte tento článek: