Mýtus #1: Ke skútru nepotřebujete řidičák.  

Skútr není koloběžka ani elektrokolo. Skútry BeRider podle zákona spadají do stejné kategorie jako „lehké motocykly o výkonu nejvýše 11 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,1 kW/kg a se zdvihovým objemem spalovacího motoru nepřevyšujícím 125 cm3.“ Přeloženo do lidské řeči – i když je BeRider elektrický skútr, je klasifikován jako „malá motorka“ a tedy na něj potřebujeme řidičský průkaz skupiny B, případně A1, A2 nebo A. Pro zapůjčení BeRideru je vyžadováno také vlastnictví platební karty a dosažení věku 18 let – to znamená, že i když si v 16 letech uděláte řidičák A1 na „malou motorku“, na půjčení BeRideru si budete stejně muset počkat.

Mýtus #2: Malé pivo na malém stroji je v pohodě.

Skutečnost je taková, že malé pivo není „v pohodě“ ani pro cyklisty nebo třeba jezdce na koni. V České republice platí nulová tolerance alkoholu, takže malé pivo je zbytečný risk. Co to znamená? Pokud nadýcháte méně než 0,3 promile alkoholu, půjde o přestupek a v rámci správního řízení dostanete pokutu 2 500–25 000 Kč, zákaz řízení na 6–12 měsíců a také automaticky rovných 7 bodů. Vyšší obsah alkoholu (do 1 promile) je vážnější forma přestupku – rozmezí trestů je stejné, počítejte ale spíše s jeho horní hranicí. Řízení s více než 1 promile je pak už trestný čin s pokutou až 50 000 Kč, odebráním řidičského průkazu až na dva roky a také až jeden rok vězení! Pozor, nově nesmí požít alkohol ani spolujezdec. Pokud bude u spolujezdce zjištěná omamná látka, hrozí mu pokuta ve výši 2 000 korun na místě nebo 1 500 až 2 500 Kč ve správním řízení.

Mýtus #3: Helmu nemusím mít, když se nebojím a věřím si.  

Přilba je při jízdě na motorce absolutní „must have“! A to nejen z hlediska bezpečnosti jezdce, ale také pohledem zákoníku. Ten říká, že pokuta za jízdu bez helmy může dosáhnout až 2 000 Kč na místě, v případě správního řízení až 2 500 Kč. Přilba musí být homologována příslušnými evropskými orgány a schválena pro provoz na pozemních komunikacích. Tyto podmínky samozřejmě všechny přilby BeRider splňují. Při jízdě je navíc nutné mít padnoucí přilbu (i proto najdete v našich skútrech dvě velikosti přileb) a musí být řádně zapnutá a utažená.  

Tip: Jaké jsou nejčastější pokuty řidičů skútrů a motorek? Odhalte je v tomto článku a jezděte bezpečně, bez pokut, jen za cenu jízdy.
Nejen, že je helma při jízdě na skútru povinná, ale musí být i zapnutá a dobře utažená.

Mýtus #4: Půjčení skútru je dražší než koloběžka.  

Na rozdíl od poskytovatelů sdílených koloběžek nemá BeRider nástupní sazbu. Platíte pouze za to, co ujedete, konkrétně za minutu jízdy. Navíc nabízíme výhodné balíčky, které jsou ideální, pokud jezdíte častěji. Cenu jízdy si díky nim můžete snížit až na 3,67 Kč za minutu a doba jejich platnosti je jeden rok od zakoupení. Na našem webu vždy najdete aktuální ceník našich služeb. A co si budeme povídat – skútr nabízí mnohem komfortnější jízdu po městských nerovnostech a kočičích hlavách než koloběžka bez odpružení a s malými koly.

Mýtus #5: Na skútru nákup ani piknik neuvezu.  

Skútr sice vypadá jako subtilní vozítko, uveze toho ale opravdu hodně: Každý ze skútrů má prostorný kufr, do kterého se vejdou dvě přilby. Pokud tedy jedete se spolujezdcem, máte celý kufr volný třeba na batoh, nákup nebo tašku s jídlem na piknik. Všechny skútry BeRider navíc postupně opatřujeme cargo sítěmi, se kterými toho uvezete ještě víc – třeba všechna vaše zavazadla, neforemný balík z pošty nebo zajistí krabičky s jídlem tak, aby nelítaly po kufru.  

Mýtus #6: Svézt děti na skútru je v pohodě.

„Nasedej, jedem jen tady okolo komína!“ Nadšení dítěte a nezapomenutelný zážitek z jízdy nikdy nenadřazujte pravidlům. Dítě na motorce a skútru (tedy i BeRideru) podle zákona vozit můžete – musí ale splňovat určité limity. To znamená, že spolujezdci na motorce musí být minimálně 12 let a musí dosáhnout nohama na stupačky. Pokud tyto podmínky nesplníte, hrozí vám pokuta až 2 000 Kč. Zároveň je potřeba, aby byl váš pasažér vždy poučen o tom, jak se jako spolujezdec chovat – základní rady najdete třeba v tomto instruktážním videu.

Mýtus #7: Jízda na skútru je náročná, to já nezvládnu!

Říká se, že kdo umí jezdit na kole, ten umí jezdit i na motorce. To je trošku přehnané tvrzení – skútr je přece jen rychlejší, těžší, o něco náročněji se s ním manipuluje, ale přesto vám garantujeme, že to zvládnete. Pokud vás jízda na skútru láká a chcete prolomit počáteční strach, postaráme se o vás: na našem webu v sekci Skútr škola najdete sérii instruktážních videí, která vás provedou základy bezpečné jízdy, a také termíny kurzů bezpečné jízdy pod vedením zkušených instruktorů.

BeRider skútr škola je určená pro začátečníky, i pro ty, kteří si chtějí potvrdit svůj styl jízdy.

Sdílejte tento článek: