TLDR:

Vyměňte žárovky za úsporné LED

Investujte do úsporných spotřebičů

Kdy mám zapnutý levný tarif?

Co můžu pro můžu pro nižší spotřebu energie udělat hned teď?

Pozor na stand-by režim

Napojte se na chytrou domácnost

Pořiďte si měřič spotřeby elektřiny

1. Vyměňte žárovky za úsporné LED

Jedním z nejčastějších přešlapů českých domácností je svícení klasickými wolframovými žárovkami. Ty spotřebovávají mnohem více energie než moderní „ledky“. Ostatně, o lecčems svědčí už rozdělení žárovek podle výkonu. „Klasická“ 60W žárovka má spotřebu 0,06 kWh. To může být při dnešních cenách něco kolem 4 Kč za hodinu.

LED žárovky “ uspoří až 90 % energie při stejné nebo i lepší svítivosti. V nabídce jsou desítky typů. Vybrat si můžete od silně svítivých LED žárovek se spektrem denního světla (vhodných třeba pro kuchyň nebo pracovnu) přes žárovky s nastavitelným tokem i tónem světla až po retro modely, imitující právě líbivé wolframové žárovky.

2. Investujte do úsporných spotřebičů

Domácí spotřebiče, které lákají cenou, mohou svým drahým provozem nepříjemně překvapit při vyúčtování energií. Levné spotřebiče totiž často spadají do energeticky nejméně úsporných tříd. Stejně tak je to u starých spotřebičů – např. deset, patnáct let starý vysavač může mít klidně dvojnásobnou spotřebu, než ten nově zakoupený.

Pečlivě vybírejte, především pokud jde o spotřebiče s vysokou spotřebou (bojler, rychlovarná konvice, trouba, kávovar), nebo u spotřebičů, které musejí být zapnuté nepřetržitě (jako je např. lednička a mrazák). Pokud máte doma ještě starou CRT televizi, je čas konečně koupit „něco lepšího“: Při sledování pět hodin denně lze ušetřit s moderní LCD obrazovkou až 270 kWh ročně.

3. Kdy mám zapnutý levný tarif?

Kombinovat odběr ve vysokém a nízkém tarifu mohou pouze domácnosti s dvoutarifovou sazbou, tedy ty, které elektřinou ohřívají vodu, vytápí či nabíjí elektromobil. Časové intervaly nízkého tarifu se liší podle využití elektřiny v dané domácnosti a také podle distribuční oblasti.

Pokud mezi „dvoutarifové“ domácnosti patříte, ověřte si časy, kdy nízký tarif „běží“ právě u vás – tuto informaci zjistíte na webu svého distributora. Právě doba nízkého tarifu se hodí třeba pro sepnutí myčky nebo pračky.  

Co můžu pro nižší spotřebu energie udělat hned teď?

  • Nastavte ohřev vody v bojleru na nižší stupně. Přes léto například na 50°C, v zimě až 65°C.
  • Topte jen v místnostech, kde trávíte čas.
  • Pokuste se zvyknout na nižší teplotu. Možná vás přesvědčí, že každý stupeň dolů může ušetřit až 7 % spotřeby energie.
  • Myčku a pračku zapínejte pouze tehdy, když je dokážete naplnit.
  • V rychlovarné konvici vařte jen tolik vody, kolik právě potřebujete.

4. Pozor na stand-by režim

Věděli jste, že energii spotřebovávají i vypnuté spotřebiče v pohotovostním režimu? Takzvaný „stand-by“ mód staršího televizoru může spotřebovat 3–5 kWh za rok. U modernějších OLED televizorů je kolem 1 kWh. Tiskárna ve stand-by režimu spotřebovává ročně 5 až 10 kWh, nabíječka na mobil kolem 0,5 kWh.

Přitom kdo z nás důsledně odpojuje ze zásuvky či zcela vypíná televizor, tiskárnu, nebo třeba právě nabíječku na mobil? Před cestou na dovolenou se to určitě vyplatí – a to i v případě televizního AV přijímače nebo wi-fi routeru, které patří mezi největší žrouty v pohotovostním režimu. Pohodlnější odpojování spotřebičů ze sítě mohou zajistit chytré zásuvky.

5. Napojte se na chytrou domácnost

Další vychytávkou pro úsporu energie jsou chytré zásuvky (nebo rovnou celý elektrický obvod jako součást tzv. chytré domácnosti). Díky propojení přes wi-fi můžete mít neustálý přehled o tom, který spotřebič je zapnutý, případně ho můžete vypnout či zapnout na dálku nebo nastavit přes časovač.  

V tomto případě jde nejen o úsporu, kdy můžete na dálku ovládat spotřebiče (např. topení, kávovar, pračku) přesně v čas, kdy potřebujete, aby běžely, ale také o bezpečnost: Na výletě nebo během dovolené se můžete kdykoli ujistit, že je vše vypnuté.

Díky chytré domácnosti také ušetříte.

6. Pořiďte si měřič spotřeby elektřiny

Chcete mít dokonalý přehled o spotřebě jednotlivých spotřebičů a o tom, jak jejich provoz ovlivňuje celkovou spotřebu vaší domácnosti? Zapomeňte na složité výpočty a oživování znalostí z hodin středoškolské fyziky. Za pár set korun můžete pořídit zařízení, které vám podá jasný přehled o okamžité i dlouhodobé spotřebě televizoru, elektrického radiátoru nebo třeba počítače.

Chytré měřiče spotřeby zapojíte do jakékoli zásuvky a přes ně připojíte spotřebič (nebo spotřebiče). Displej měřiče vám ihned ukáže spotřebu a také může měřit spotřebovanou energii za týden, měsíc či rok (v závislosti na modelu). Některé dokonce umí po nastavení aktuální ceny za kWh rovnou ukazovat „propálenou“ částku.

7. Bonusový tip: Ujíždějte na elektřině

Zdá se vám tato rada paradoxní? Ačkoli elektřina zdražila, právě v ní tkví naše energetická budoucnost – ať už ji vidíme v ekologických obnovitelných zdrojích nebo výkonných jaderných elektrárnách. Současná situace, spojená s ruskou válkou na Ukrajině, ukázala, že plyn k nám zdaleka nemusí proudit s takovou samozřejmostí, jak jsme byli zvyklí.

Naopak elektřina s námi bude vždycky – i když třeba po nějakou dobu za vyšší cenu. A lze ji vyrobit lokálně. A taky na ni jde jezdit a pokud s tím ještě nemáte zkušenost, vyzkoušejte naše elektrické skútry. Bonus je, že přestože cena elektřiny za poslední roky vzrostla na trojnásobek, naše základní sazba 5 Kč za minutu zůstává stále stejná už od spuštení služby.

Sdílejte tento článek: