Horské kolo: Náročné terény levou zadní

Začněme „klasikou“, na které jel asi někdy každý z nás: Horká kola, „bajky“, MTB. Dnes jde o kola velmi sofistikované konstrukce, určená především do náročného terénu nebo na speciální trasy, tzv. singletraily. Horská kola mohou být celoodpružená (full MTB), která jsou určena prakticky výhradně do terénu a dokáží tlumit všechny jeho nástrahy, a tzv. hardtaily, tedy kola s odpruženou pouze přední vidlicí.

První typ se hodí do náročného terénu. Naopak na silnici nám to mohou doslova pěkně zavařit: Měkké odpružení spolu s plášti s výrazným vzorkem opravdu nejsou tím pravým pro silniční jízdu, při které byste si hvízdali lehkostí. Hardtaily se naopak hodí do středně těžkého terénu. Mívají většinou uzamykatelnou přední vidlici – při jízdě po silnici ji lze zaaretovat v tuhé poloze, kdy nepruží (nebo jen minimálně).

Tip pro výběr: Bude mi sedět spíš hardtail, nebo full MTB? Na tuto otázku vám může snadno odpovědět naše půjčovna kol BeRider. Jednoduše vyberete, objednáte a my vám kolo dovezeme na vybranou adresu, a to včetně přilby. Stačí jen nasednout a vyzkoušet v terénu, co naše bajky umějí.

Horské kolo Rock Machine Blizzard TRL 70-29 (MTB full) vhodné pro traily

Krosové kolo: Teréňák, který vás na silnici neumoří

Jsou velmi podobná „harddatilům“, ale najdeme tu určitá specifika, které kolo dělají univerzálnějším i pro využití mimo terén: Odpružená vidlice mívá menší zdvih než u „horáku“ a ergonomie kola podporuje možnost napřímenějšího a pohodlnějšího sedu. Charakteristické mohou být i pláště s jemnějším, méně terénním vzorkem.  

Krosové kolo je určené pro všechny, kteří upřednostňují jízdu v terénu a po nezpevněných cestách, ale občas vjedou i na silnici. Říká se, že optimální je poměr 70-80 % terén a 20-30 % silnice a zpevněné cesty. Krosové kolo je ideální volbou na výlety do přírody, kde může být skvělým pomocníkem elektromotor (a to jak v terénu, tak náročnějších stoupáních na silnici).  

Rock Machine Torrent e30-27 (e-Cross) s elektromotorem

Trekingová kola: Na výlet i road trip

Trekingová kola možná chápeme jako „něco mezi“, ale není to úplně pravda – do terénu se spíše nehodí a naopak, jsou ideální na silnice a zpevněné cesty. Jsou oblíbeným dopravním prostředkem milovníků bike touringu, tedy několikadenních road tripů na bicyklu. Pokud jste si právě představili nizozemské páry na kolech, ověšených taškami se vším potřebným pro měsíční dovolenou, jste doma.

Trekingová (nebo treková) kola mohou nebo nemusí mít odpruženou vidlici (podle toho, jaký terén na vás při cestování čeká) a mívají odolný, nejčastěji hliníkový rám, který toho hodně unese – kromě jezdce i nosiče, brašny, světla nebo velké láhve na pití. Někteří cestovatelé preferují řídítka „berany“ – kvůli možnosti přehmatávání při dlouhé cestě.  

Silniční kolo: Rychle, svižně, ale i pohodlně

Silničky zažívají v poslední době velký boom. Stojí za ním jejich dostupnost (pořídíme je už i ve sportovních řetězcích za cenu od zhruba 25 tisíc korun) a také fakt, že v každém dobrém servisu nebo prodejně vám udělají tak kvalitní bike fitting na míru, že na nepohodlí z favorita po dědovi můžete okamžitě zapomenout. Silniční kolo je lehoučké, aerodynamické a nechybí mu řídítka „berany“. Můžeme na něm lámat rekordy, ale užijeme ho i na celodenním pohodovém výletě po silnicích s kvalitním povrchem, v terénu vás naopak moc nepodrží.

Tip pro výběr: Pokud chcete jezdit sportovně, ale pohodlněji poohlédněte se po tzv. fitness kole. (Pozor, někdy ho najdete v kategorii krosových kol!) Jeho rám tvarově připomíná silničku, ale kolo disponuje rovnými řídítky a není žádný trapas jezdit na něm bez nášlapných pedálů.

Gravel kolo: Stylovka na silnici, lehký kros i do města  

Karbonový rám, berany, ale silnička to není, vzácný pane. Gravel je hit a také do velké míry móda posledních let. Vycházejí z kol na cyklokros – což už napovídá, že zvládnou i nepohodu. Nezpevněné cesty, polňačky, lehký terén, ale i nástrahy velkoměsta v podobě dlažek nebo kolejí „dáte“ na gravelu snadněji díky širším plášťům a stabilnějšímu sedu. Hodí se tedy jako univerzálnější kolo pro městského cyklistu, který si občas rád i zasportuje.

Materiál: Karbon, hliník, nebo kovy z vesmíru?

O karbonu se teď mluví asi nejvíc. Co do kvality a hmotnosti za ním ale nezaostávají rámy z hliníku, ale někomu mohou vyhovovat i kola ze „staré dobré“ oceli, která patří spíše minulosti – je pevná, ale minimálně pružná a těžká. Moderní ocelová kola využívají odlehčených slitin a jde třeba o vysoce odolná kola na dlouhé cestování. Narazit můžeme i na „vesmírné“ materiály…

Karbonové rámy vznikají kladením a spékáním vrstev uhlíkové tkaniny za pomocí speciálních forem a tlaku. Výsledek je charakteristický tím, že rám vypadá jako „odlitek“ bez svárů a „švů“. Je extrémně lehký a velmi pevný, i když ne pevnější než hliník. Levné karbonové rámy mohou být náchylné k prasknutí po pádu nebo mít kratší životnost. Pokud se rozhodujete a řešíte i finanční otázku, pamatujte na to, že kvalitní hliníková slitina může mít lepší vlastnosti než levný karbon. A bude mít patrně jen lehce vyšší hmotnost.

Titan je kov pružný, ale zároveň velmi pevný a lehký. Na rámy kol se dostal z leteckého průmyslu a patří spíše mezi chuťovky pro fajnšmekry – titanové rámy vyrábí jen minimum výrobců a většinou jde o velmi drahá kola na zakázku. Dalším drahým, ale o něco častějším materiálem s velmi podobnými vlastnostmi je hořčík a pak také scandium, respektive slitina hliníku a scandia, jejímž výsledkem je vyšší pevnost a velmi nízká váha. Ale samozřejmě také velmi vysoká cena.  

Pokud si ještě nejste jisti, jaké kolo vybrat, nejdřív si je můžete vyzkoušet v naší BeRider půjčovně kol.

Sdílejte tento článek: