Co je maximální dojezd elektrického skútru?

Především pokud uvažujeme o koupi vlastního elektrického skútru, zajímá nás často jako první maximální dojezd. Takzvaný „tachometrový dojezd“ elektrických skútrů se ale vždy počítá v průměrných, až ideálních podmínkách. Reálný dojezd je pak ovlivněn mnoha faktory – především okolní teplotou, ale (podobně jako u strojů benzínových) třeba také zatížením, profilem tratě a způsobem ovládání plynové rukojeti.  

Někteří výrobci udávají opravdu reálný průměr a jiní v honbě za „hezkým číslem“ prezentují dojezd v ideálních podmínkách. My v BeRideru ukazujeme realitu takovou, jak ji formuje běžná jízda po městě – a dojezd skútrů BeRider stačí často i na několik dní dojíždění po městě. Zároveň je ale třeba před nasednutím vždy vyhodnotit, zda stav baterie bude na naši jízdu stačit – zvlášť, pokud se třeba chystáme na delší výlet na okraj Prahy.  

Čím a jak je ovlivněn dojezd skútru BeRider?

Elektrické skútry BeRider čerpají „šťávu“ z lithiové baterie, podobně jako třeba naše telefony. Možná jste se také dostali do situace, kdy se vám telefon v mrazu rychleji vybíjel. Podobně to funguje i u baterie elektromotoru: Nízká teplota zvyšuje vnitřní odpor baterie a zpomaluje chemický proces v ní. Tím se snižuje kapacita baterie. Lithiové baterie nicméně fungují dokonce i v mínusových teplotách – jejich využitelná kapacita je ale v zimě nižší.

V zimě jezdíme málo a na krátké vzdálenosti, tak nás tento problém nemusí tolik trápit. I v letních měsících se ale dojezd může snížit faktory, které může do velké míry ovlivnit řidič: Dojezd snižuje „agresivní“ a neplynulé ovládání plynu, jízda do kopců, ale také zátěž skútru (ať už je to spolujezdec nebo zavazadla).  

Co to je ECO režim?

ECO režim znamená nižší rychlost, ale delší dojezd. Skútry BeRider jednou v ECO módu maximálně 40 km/h, do kopce o něco pomaleji. (Při jízdě pak nezapomeňte uvolnit prostor rychlejším vozidlům).  ECO režim lze zapnout manuálně, když víte, že potřebujete dojet dál, ale máte strach, aby vám nedošla energie – tedy chcete prodloužit dojezd.

ECO režim se také aktivuje automaticky ve dvou případech – pokud je stav baterie příliš nízký, ale také v případě, že je skútr nadměrně zatížen nebo jsou přetíženy jeho elektrosoučástky. V takovém případě slouží ECO režim jako ochrana poškození baterie. Rozvážnou jízdou můžete výrazně ovlivnit dojezd elektrického skútru.

Možná by vás v tomto momentu zajímalo, kdy vede k zatížení skútru. Nosnost BeRideru je 150 kg.

Jak maximálně zvýšit dojezd skútru BeRider?

Pokud chcete oddálit přepnutí do ECO režimu a nesnižovat si uměle dojezd, pracujte citlivě s plynovou rukojetí: To znamená např. nejezdit „nadoraz“, ale mít rukojeť vždy otočenou mírně pod aktuálním maximem (a to ať už jedete po rovině, nebo do kopce). Právě jízda do táhlého kopce tzv. „na plnej“ baterii rychleji vybíjí.  

Pokud je to třeba, rukojeť samozřejmě otočit „nadoraz“ můžete. Dělejte tak ale pouze, pokud je to nutné a efektivní – při předjíždění nebo pro získání náskoku před vozidly za vámi, třeba v případě přejíždění z pruhu do pruhu. Naopak, pokud jedete s rukojetí plynu „nadoraz“ kontinuálně po delší dobu, skútr bude mít tendenci to vyhodnotit jako přetížení, a přepnout do ECO režimu.

A v neposlední řadě – skútr si půjčujte i s ohledem na délku svého výletu. Pokud tedy chcete jet ve dvou na piknik na okraj Prahy, nevybírejte si skútr, který má nízkou „zásobu“ energie, která bude zatížením a delší cestou. Stav baterie zjistíte už před půjčením v aplikaci.

Doufáme, že už je vše ohledně eco režimu a jak ho využívat jasnější. Přejeme mnoho šťastných jízd!

Sdílejte tento článek: