berider_hackathon_vyhlaseni

Historicky první BeRider Hackathon je za námi. 14 dní brainstormingu, prototypování, diskusí a workshopů a celkem 312 hodin práce v dílně i doma, do které se zapojilo celkem 102 lidí ve 21 týmech. Lidí s dobrým nápadem, nadšením pro nové technologie, vášní pro městskou mobilitu a její neustálé zdokonalování. Lidí, kteří stojí u zrodu kreativní komunity, jež kolem BeRideru vzniká. Za celý tým všem děkujeme a musíme říct, že máme obrovskou radost!

Díky našemu technologickému partnerovi PrusaLab se podařilo zajistit profesionální zázemí, kterého účastníci využili ke zhmotnění svých vizí vychytávek, které uživatelům zpříjemní jízdy na našich skútrech. Rádi bychom vás teď seznámili s vítězi, jejichž společným jmenovatelem jsou kreativita, inovativní přístup a nadšení pro práci. Přesně to je i naše filozofie. Hackathon neměl být jen soutěž, ale také příležitost – mezi vítězi jsme tedy našli i nové partnery pro rozvoj projektu BeRider.

Vítězný projekt převeze na skútru cokoli

Absolutním vítězem hackathonu, který získal prize money ve výši 50 000 Kč, se stal tým HCD Riders s nápadem chytrého zádržného systému pro bezpečný převoz čehokoli od krabiček s  jídlem až po velká zavazadla. „Šlo o koncept perfektně zpracovaný z marketingového pohledu. Navíc to byl jediný tým, který se zamyslel i nad tím, jak řešení pomůže BeRideru jako takovému – tedy zlepší užívání skútrů, což by mohlo přinést i více jízd,“ hodnotí Jan Charouz, marketing manager BeRideru. Druhé místo a zapůjčení elektrického SUV Škoda Enyaq iV získal tým Light Riders za bezpečnostní osvětlení Light Rider. Světla na obrysu karoserie skútru, která se mohou napojit na aplikaci a měnit barvy při zapůjčení skútru nebo při neoprávněné manipulaci a nabízí i možnosti personalizace. „Je to něco, co výrazně pomůže zviditelnit skútr a zároveň to přidává high tech prvek,“ doplňuje Martin Li, CEO BeRideru. Tento tým zároveň zvítězil i ve výzvě Bezpečnost.

Pro účastníky byl důležitý i sociální přesah hackathonu: „Jsem strašně rád za to, že v této v době, náročné na setkávání a poznávání nových lidí, hackathon vůbec vznikl,“ říká Tobiáš Vybíral z vítězného týmu, „Byl příležitostí napojit se na spoustu podobně smýšlejících lidí. Skvělé bylo i potkávat se v PrusaLabu s ostatními a spolupracovat i napříč týmy.“ Největší odměnou pro něj podle jeho slov bude reálná aplikace jejich chytrého řešení na skútry.

berider_hackathon_PrusaLab_Tangle system
Vítězné řešení v kategorii Bezpečnost

Nápady do zimy, deště i pro radost z jízdy

Nejčastěji zpracovávaným tématem byl komfort a ochrana proti počasí. Díky tomu nakonec organizátoři dodatečně vyhlásili další soutěžní kategorii s názvem Blastery. V motorkářské mluvě se tak označují ochranné kryty rukou na řídítka, kterých se ve finále sešlo hned několik. Rozhodli jsme se ocenit blastery týmu Pat a Mat. „Do prototypu je přenesena kvalitní praxe z motorkářské oblasti – zaujalo nás tvarování i zpracování blasteru a technologie výroby,“ dodává Martin Li.

Ochrana před vnějšími vlivy je na skútru zásadním prvkem, který zvýší komfort i požitek z jízdy. V kategorii Ochrana proti počasí zvítězil tým Protokuře a jejich Weather Packet – kombinace několika vylepšení, jak sami říkají, proti příliš dobrému i příliš špatnému počasí. Pláštěnka na sedlo se dá smotat do síťky, která zároveň funguje jako další úložný prostor, a štítek proti ostrému slunci zase zlepšuje viditelnost displeje.

Výzvu Komfort ovládl tým Drex, který chytře využil technologické otvory ve skútru, do nichž jednoduše lze vložit ergonomickou stupačku pro spolujezdce. „Moc se nám líbilo právě ono neinvazivní řešení v podobě ‚nacvakávačky‘,“ dodává Jan Charouz. Jízda na skutru je ale i radost a životní styl – a k tomu patří i oblíbený nápoj. Toho se zhostil tým Safari Bar, vítěz kategorie Perzonalizace: Jejich gyroskopický držák na kelímek je během jízdy vyrovnáván ve všech třech osách, takže spolu s vámi dojede do cíle i vaše ranní káva.

berider_hackathon_vitezove_digilab

Recyklovaná přilba, kterou nepřehlédnete

Městská mobilita nejsou ale jen skútry nebo hromadná doprava, ale stále častěji i sdílená kola. Půjčit si kolo je často spontánní nápad, který nás zastihne nepřipravené a bez vlastní helmy. Bez ní bychom přitom neměli jet ani „jen kousek pro rohlíky“ – nehoda nezávisí na délce jízdy a důsledky si zvládne domyslet každý. Kde ale přilbu na sdílené kolo vzít (a nekrást)? To byl úkol v poslední výzvě We Love ReCycling. Tým Drex přinesl návrh nepřehlédnutelné cyklistické přilby z lisovaného plastového recyklátu. Přilba je levná na výrobu, stohovatelná pro snadné skladování a připevnitelná na kolo tak, aby bylo nepohodlné jet, aniž bychom si ji nasadili. Díky tomu to nápadu se jezdci nenápadně připomene a napomůže k bezpečné jízdě. „Kouzlo výrobku spočívá v unikátním a rozpoznatelném designu a zaujalo nás i detailní ekonomické zpracování výrobku a jeho variant,“ dodává Jan Charouz.

BeRider Hackathon měl za cíl rozproudit zájem technologických nadšenců o městskou mobilitu a ukázat, že sdílená jízda je oblastí, v níž se lze kreativně vyřádit a navíc podpořit komfort a bezpečnost jezdců. A to se povedlo. Zájem o akci, nápady účastníků, diskuse s profesionály a mentory v rámci workshopů… to všechno nás příjemně překvapilo. Účastníci se přiučili v oboru 3D modelování, prototypování, design thinkingu a dalších, vyzkoušeli si dotáhnout vlastní projekt i pracovat v zase trošku jiném týmu, než jsou zvyklí. BeRider Hackathon byl navíc prvním krokem ke vzniku komunity, kterou hodláme dál podporovat – ať už formou další spolupráce s finalisty, tak pořádáním dalších podobných akcí.

Sdílejte tento článek: