Kdykoli vyjdeme z domu, vytváříme ekologickou stopu, jejíž dopad je v našich rukách. Věděli jste, že kvalitní igelitka může být ekologičtější, než plátěná taška? Nebo že i uhlíkovou stopu lze sdílet a tím i zmenšit? Přinášíme tipy, jak si vytvořit svůj vlastní styl s ohledem na planetu.

Zkuste to pěšky nebo MHD. Pokud pospícháte ve městě, je MHD nejrychlejší volba. Využijte mobilní aplikaci pro plánování cesty Citymove, se kterou neztratíte ani minutu. V případě potřeby individuální cesty jsou ideální sdílené elektrické skútry. A pokud vám naopak o čas nejde, spojte cestu „z místa A do místa B“ s pohybem a projděte se nebo vyrazte na kole – vaše uhlíková stopa při této aktivitě se výrazně přiblíží nule.

Používejte látkové tašky. Hrdě můžete nosit třeba síťovku – československý vynález, který před pár lety zažil ekologické znovuzrození, ale i lehkou a odolnou polyesterovou tašku nebo stylovou plátěnku. Ale pozor – „eko“ může být i igelitka. Její výroba spotřebuje 4× méně energie než výroba té papírové a vyprodukuje o 70 % méně látek, znečišťujících ovzduší. Ale pozor – musíte ji ale na nákupy vzít aspoň 8–10×, abyste její ekologickou stopu „vykoupili“.

Pořiďte si „eko“ láhev nebo hrneček, který bude stylový a jen váš. Nebo také vlastní krabičku na jídlo s sebou. Nebo navštěvujte podniky, které jsou zapojeny do některého z projektů vratných obalu, jako třeba Otoč kelímek nebo REkrabička. S koronakrizí nastala „doba jednorázová“, která sice usnadňuje mnohé, na druhou stranu, proč aspoň trošku nesnížit svůj dopad na množství odpadu a vychutnat si oblíbenou kávu bez výčitek a navíc po svém?

Promýšlejte nákupy potravin. Zkuste se vyhnout impulzivním nákupům, ale naopak si v klidu dopředu sepište seznam potravin, které potřebujete. Ideálně si aspoň v hlavě načrtněte jídelníček na následující dny a nakupujte cíleně. Předejdete tak koupi něčeho, co se bude v lednici jen povalovat a nakonec se to zkazí.  

A ještě tip: Jídlo vyrážejte nakupovat najedení – je prokázáno, že se pak nebudete řídit aktuálními chutěmi, ale rozumem, a nenakoupíte zbytečnosti.

Kupujte produkty ve skle. Už při nákupu přemýšlejte, jaká jeho část se stane odpadem. Zkuste se vyvarovat produktů ve velkých, pevných plastových obalech, mikrotenových sáčků a fólií. Skleněné obaly jsou naopak „eco-friendly“ – krom toho, že je doma můžete dál používat, lze sklo recyklovat donekonečna. Navíc máte jistotu, že se z něj do jídla neuvolňují absolutně žádné chemikálie.  

Čím dál tím oblíbenější jsou i ochody "bez obalu", kde nakupujete do vlastních sklenic a platíte za váhu.

Zachraňujte jídlo. Pokud kupujete jídlo na dnes nebo na zítra, sáhněte po tom zlevněném, kterému končí doba spotřeby. Ušetříte, pochutnáte si úplně stejně a navíc zachráníte jídlo, které by s největší pravděpodobností skončilo v  odpadu. Tuto službu nabízejí internetové obchody s potravinami i kamenné prodejny s luxusními potravinami.

Nekupujte „rychlé“ oblečení. Za tričkem za stovku je otrocká práce na druhém konci planety. Je to tak, ať nad tím přivíráme oči jakkoli. Kvalitní oblečení vyrobené v Evropě (nebo ještě lépe u nás) je je „eko“ nejen tím, že k cílovému zákazníkovi urazilo kratší cestu. Je sice dražší, ale víte, že je „čisté“ a taky bude výrazně kvalitnější. Takové oblečení v přepočtu na CPW (cost per wear, cena za jedno nošení) často mnohonásobně předčí laciné kousky.

Dejte šanci minimalismu. Kupujte méně věcí, ale sáhněte po těch kvalitních, lokálních a „čitelných“, které vám netají výrobní proces, původ nebo složení. Zkuste třeba tzv. capsule wardrobe (šatník, postavený na 30 kouscích). Při kupování jídla na sobě nešetřete, ale upřednostňujte kvalitu a lokálnost před kvantitou. Je to šetrnější pro planetu i pro vaše zdraví a navíc podpoříte naše farmáře a výrobce.

I takhle může vypadat "capsule wardrobe".

„Střádejte“ si cíle svých cest autem. Své cesty autem promýšlejte: Balík ve výdejně na vás počká, tak ho můžete vyzvednout s tím pravidelným středečním nákupem a zeptejte se třeba souseda, jestli taky nepotřebuje cestou něco vyzvednout. A výsledek: Jedna cesta místo několika, ušetřený čas, o trošku čistší životní prostředí a dobrý pocit jako bonus.

Svezte (se). Jedete nakupovat nebo vyrážíte na víkend? Zkuste zapátrat mezi přáteli nebo na některé z aplikací pro spolujízdu najděte parťáka, který jede stejným směrem. Přihodí vám něco na benzín a navíc a rozložíte ekologickou stopu mezi dva (nebo více) lidí. Snažte se ale „spolujezdit“ s rozumem, aktuálně třeba v závislosti na tom, jaká pravidla pro shromažďování zrovna platí.

Sdílejte automobil. Pokud auto používáte málo, můžete ho občas půjčit jiným třeba přes HoppyGo – a na oplátku si zde vybrat auto třeba pro příležitost, na kterou se to vaše nehodí. Díky carsharingu můžete mít jedno malé auto do města, jedno velké pro rodinu, dodávku na stěhování i sporťák na výlety a přitom nemusíte žádné z nich vlastnit.

Sdílet můžete i automobil. Díky HoppyGo.

Je to jednoduché, ne? Stačí změnit pár věcí a svět může být zase o něco lepší a čistší. A nejde jen o planetu a ohleduplnost, ale i o nás samotné. Naše příklady ukazují, že ekologie nemusí znamenat žádný aktivismus, ale životní styl, který nás baví.

Sdílejte tento článek: