Základním pravidlem při jízdě v zimě na skútru (ale třeba i na kole) je neprofouknout. Jakkoli teplý svetr nebo huňatá fleecová bunda při jízdě nápor větru nezastaví. Pamatujte tedy nejen na teplé, izolační oblečení, ale i na ochrannou vrstvu proti větru a ideálně i alespoň lehkému dešti. Kvalitní oblečení na zimní jízdu na skútru s sebou nepřináší jen komfort, ale i bezpečí: Když vám bude za jízdy teplo, nebudete se třást zimou a svírat řídítka křečovitě, nebo nepojedete příliš rychle, „už abyste tam byli“. Na co tedy před jízdou v zimě rozhodně nezapomenout?

Větrovka. Postará se o to kvalitní bunda s úpravou proti větru. Může to být tenká větrovka, kterou po obléknete přes běžné oblečení a po jízdě sbalíte do tašky, nebo speciální svršek pro skútraře. Třeba značka Tucano Urbano vyrábí elegantní bundy a kabáty do města, které mají zároveň všechny kvality motorkářského oblečení do nepřízně počasí. Pokud chcete dát najevo, že patříte do týmu BeRider, můžete sáhnout po naší softshellové bundě s rafinovaným brandingem.

BeRider: Sofshell bunda

Hřejivá izolační vrstva. Samotná větrovka vás neochrání před chladem a samotný svetr zase před větrem. Dohromady ale budou tvořit skvělou dvojku. Optimální izolační vrstvou je fleecová mikina, případně vlněný svetr a do větší zimy pak tenká péřová bunda, kterou využijete i na běžné chození po městě. Na kratší trasy po městě to bude stačit. Pokud vyrážíte na výlet, oblékněte ještě termo tričko z funkčního hřejivého materiálu nebo třeba z merino vlny. 

Teplé rukavice. Naprostý základ pro zimní jízdu na skútru. Rukavice, které zahřejí, ale neprofouknou, mnohonásobně zvyšují komfort i bezpečnost jízdy. Ideální jsou ty s membránou proti větru. Pokud máte doma zimní nebo třeba běžkařské rukavice s úpravou Windstopper, můžete je použít. Dobře budou fungovat i městské kožené rukavice s teplou vložkou. Pokud to s ježděním na skútru v zimě myslíte vážně, mrkněte do našeho e-shopu na tyto kožené motorkářské rukavice s ochranou kloubů.

BeRider: Kožené rukavice

Nákrčník. Nepostradatelný doplněk všech motorkářů vás ochrání před prochladnutím dýchacích cest, nastydnutím hlasivek i nepříjemným táhnutím studeného vzduchu až za uši. Krk v teple ale také sekundárně zamezí strnulému držení těla při jízdě ve snaze schovat krk co nejhlouběji do límce bundy. Můžete z něj udělat i kuklu přes celou hlavu v případě, že je opravdu zima. A jaký vybrat? Třeba náš oboustranný nákrčník – z jedné strany ve viditelné barvě s logem, z druhé černý bez brandingu, který využijete ke sportovnímu i elegantnímu outfitu.

BeRider: nákrčník

Integrální přilba. Mnozí mohou namítat, že „integrálka“ je na skútr zbytečná. Ne tak docela. Nikudy do ní nefouká, snižuje okolní hluk a také je mnohem vhodnější pro využití intercomu, ať už pro telefonní hovory nebo třeba poslech podcastu cestou do práce. V zimě v ní je doslova jako „v pokojíčku“ a na zimou ztuhlý obličej můžete zapomenout i v největších mrazech. A kromě toho, při případné nehodě samozřejmě mnohem lépe ochrání váš obličej. Pokud to s ježděním na skútru myslíte vážně, můžete mrknout třeba na tuto kvalitní integrální přilbu za rozumnou cenu z našeho e-shopu. 

Něco na zahřátí. Teď vás rozhodně nenabádáme, abyste jezdili pod vlivem! Ale taková termoska s teplým čajem v batohu – ta po delší jízdě v chladném počasí rozhodně přijde vhod. Jeden stylový termohrnek bychom pro vás měli. Vejde se do něj 300 ml nápoje a pasuje přesně do kapsy pod řídítky BeRideru! Jen ho tam při parkování nezapomeňte, byla by to škoda. A co do něj nalít? Nejlépe zahřeje zázvorový čaj, ovocný čaj se skořicí nebo kurkumou nebo třeba šípkový s trochou medu.

Jízda v zimě může být zábava. Stačí nepodcenit vybavení. Myslete ale i na bezpečnost. BeRidery v zimě přezouváme na zimní gumy, i tak ale jezděte opatrně – počítejte s námrazou, především po ránu, v místech kolem řeky nebo v oblastech se slabým provozem. Pamatujte i na to, že se brzy stmívá a z práce pojedete už za tmy – vaši viditelnost zvýší reflexní prvky. Ideální je vesta nebo reflexní šle, postačí ale i přívěsek na batoh nebo třeba pásky na paže. Prostě buďte vidět a také bedlivě sledujte provoz kolem sebe, ať si jízdu co nejvíc užijete.

Sdílejte tento článek: