Skútr představuje vhodnou alternativu individuální dopravy pro aktuální situaci, a to hned z několika důvodů.  

  • Dostaneme se bez zbytečných prodlev tam, kam potřebujeme. 
  • Zaparkujeme kdekoli a kdykoli i v centru města (samozřejmě podle pravidel). 
  • Eliminujeme sociální kontakty po cestě, ale můžeme si užít interakce (mávání, úsměvy atd.) 
  • S elektrickým skútrem nepřispíváme k lokálnímu znečišťování ovzduší jako při jízdě autem.

 

BeRider pomáhá v boji proti epidemii 

I zde ale platí určité hygienické zásady, díky kterým chráníme sebe i ostatní. O část se staráme my – skútry BeRider denně dezinfikujeme a dáváme vám k dispozici také dezinfekční ubrousky a hadřík na utření sedadel. Sami si tak můžete vydezinfikovat třeba řídítka nebo ruce či rukavice před a po použití skútru, aby „korona“ měla co nejmenší šanci. 

V kufru každého BeRideru také najdete zcela nové motorkářské kukly. Prosíme, nasaďte si je vždy před nasazením přilby – chráníte tím i všechny ostatní, kteří budou helmu nosit po vás. Jako poděkování si kuklu můžete ponechat, vyprat a příště opět použít. 

Tip: Pokud během jízdy půjdete třeba do obchodu, nezapomeňte na dezinfekci rukou a roušku – posloužit může právě naše kukla. Oboustranný přenos infekce velmi znatelně eliminuje i plexisklový štít přilby, který necháte sklopený.  

 

Oblečení: Nepokoušejte svou imunitu 

Věděli jste, že pocitová teplota se snižuje s rychlostí jízdy? Např. když v 10 °C jedeme 50 km/h, máme pocit, jako by bylo pět stupňů. A to už je velký rozdíl. Naprosto klíčové je takzvaně neprofouknout a neriskovat tak nachlazení a nežádoucí oslabení imunity. Základem skútrařského šatníku by měla být funkční větrovka

Může to být ta outdoorová, kterou nosíme na výlety do hor. A úplně ideálně taková, která má navíc i voděodolnou membránu. Na podzim totiž nikdy nevíte, čím vás počasí překvapí. Sáhnout můžete třeba po kvalitním městském kabátu do deště, zcela v suchu i za vydatného deště pak budete třeba díky outdoorové bundě s goretexovou nebo pertexovou membránou. Výhodou jsou i reflexní prvky, díky kterým budete dobře vidět.  

Pod bundu nezapomeňte obléknout teplou izolační vrstvu. Dobrou volbou je vlněný svetr nebo teplá mikina, které pro chladnější dny doplníte ještě péřovku nebo péřovou vestu, kterou po jízdě snadno sbalíte i do kabelky nebo batohu. Pokud patříte mezi zimomřivé, inspirujte se vrstvením, kterého využíváme při zimních outdoorových aktivitách, a přidejte ještě teplejší spodní prádlo, třeba hřejivý nátělník z merino vlny.  

Nikdy nezapomeňte chránit před větrem krk a hrudník a také obličej – jde o nejnáchylnější místa na prochladnutí, které může vést k zánětu dýchacích cest. Bundu zapněte vždy až po bradu, noste teplý nákrčník či šálu a ochranný štít přilby mějte po dobu jízdy vždy sklopený. 

Tip: Chcete být elegantní a nechcete po jízdě chodit ulicemi ve sportovní bundě? Pořiďte si o něco větší větrovku, kterou na dobu jízdy jen natáhnete přes sako či kabát.

BeRider zimni vybava

Jezděte bezpečně. Kvůli sobě i kvůli ostatním 

Pocit bezpečí má mnoho rovin – od ochrany před nemocemi, přes ohleduplnost a pomoc ostatním až po prevenci nebo udržování duševní pohody. Skútr může být velmi dobrým prostředkem ve všech těchto oblastech, nesmíme ale zapomenout na určitá pravidla.  

Jezdit bezpečně se snažíme nejen kvůli sobě a svým blízkým a aktuálně třeba také kvůli tomu, abychom zbytečně nepřidělávali práci zdravotníkům. Bohužel, ne všichni jsou ohleduplní a při jízdě „na dvou kolech“ někdy potřebujeme víc než znalost dopravních předpisů. Přinášíme proto několik rychlých tipů, kterým motorkáři říkají „lifesaver“: 

  • Dvakrát měř. Když najíždíte na rušný hlavní tah nebo do křižovatky, rozhlédněte se vždy dvakrát. Je to rutina, která eliminuje riziko přehlédnutí jedoucího vozidla. 
  • Ramínko. Zpětná zrcátka skútrů nejsou tak velká, aby jim nic neuniklo. Především při přejíždění z pruhu do pruhu může být ohlédnutí přes rameno zvykem, který zamezí přehlédnutí vozidla v mrtvém úhlu
  • Neklopit. Tramvajové koleje, vodorovné dopravní značení, kočičí hlavy – to jsou největší nástrahy městských cest za deště, vlhkého počasí a v noci. Jezděte přes ně opatrně a nesnažte se na nich naklápět zatáčky jako závodníci. 
  • Předvídejte. Každé auto (ale i jiná motorka) může být potenciální hrozba. Neustále pečlivě „skenujte“ situaci, a i v případě, že máte přednost, raději zpomalte nebo najíždějící auto objeďte obloukem. I když řidič vypadá, že vás vidí, nemusí tomu tak ve skutečnosti být. 
  • Zazařte. Mnoho řidičů není stále na motorkáře zvyklých a především za šera je snadno přehlédne. Přilba v reflexní barvě, bezpečnostní reflexní vesta či pásky na ruce, rukavice nebo batoh s reflexními prvky – to vše může zachránit život nebo zdraví.

BeRider tipy pro bezpečnější jízdu

Sdílejte tento článek: