Nejkrásnější období je patrně podzim…úryvek jedné z kultovních písní Ivana Mládka platí dvojnásob, pokud vyjde pěkné počasí. A zatím to vypadá, že se zářijová neúroda slunečných dnů začíná pomalu vynahrazovat. Období romantických procházek, vyhřívání v odpoledním slunci a barevných fotek na Instagram nebo na památku teprve začíná. Překvapte svoji drahou polovičku krátkou projížďkou na skútru do míst, kde si užijete nezapomenutelné podzimní rande. Která to jsou?

Svatováclavská vinice

Sluncem prohřátý, závětrný svah pod Pražským hradem zdaleka není jen oblíbené místo turistů. Je to klidná oáza uprostřed rušného centra, kde si můžete naše hlavní město užít plnými doušky. A to doslova. Svatováclavská vinice je jednou z nejstarších vinic u nás a podle legend se o místní révu v 10. století staral sám kníže Václav. Součástí areálu, který prošel rekonstrukcí v roce 2008, je klasicistní Villa Richter. Kromě luxusní restaurace ve vile můžete posedět i na terase přilehlého „wine bistra“, kde si můžete přiťuknout místním vínem za rozumnou cenu nebo si pochutnat třeba na kávě se štrúdlem. Nebo si kupte něco do ruky a prostě si jen užijte ten výhled.

Jak se sem dostat: Zaparkovat svůj BeRider můžete přímo pod vinicí – v ulicích Pod Bruskou nebo Valdštejnská. Nebo naopak nahoře za Hradem, v ulici Mariánské hradby, a areál projít shora.

Japonská zahrada v Troji

Kde si nejlépe užít ohnivé barvy podzimu a nemuset cestovat do amerického Vermontu nebo pod japonskou horu Fudži? V Praze najdeme kousek podzimní exotiky v Botanické zahradě hlavního města Prahy. Javor dlanitolistý pochází z oblasti Japonska, Číny a Koreje a do Prahy byl poprvé přivezen v roce 1835. Japonská zahrada v Troji je jednou z největších sbírek kultivarů této okrasné dřeviny se zářivě rudými listy. Vyrazte si sem vychutnat pozdní odpoledne a třeba i pořídit krásné fotky. Nezapomeňte ale, že je otevřeno každý den jen do 16:00 hodin.

Jak se sem dostat: Zaparkovat můžete na kopci u horního vchodu do botanické zahrady (ulice Hnězdenská) nebo BeRider nechat na konci zóny v Holešovicích a projít se přes Trojský most.

BeRider: Japonská zahrada

Plavba prosklenou elektrickou lodí

Na lodi je zima, fouká tam a vůbec – Prahu přece znám, proč si platit vyhlídkovou plavbu? Tohle dávno neplatí. Moderní prosklené vyhlídkové lodě zajistí posezení v teple, příjemném prostředí a zároveň skvělý výhled: Město z vodní hladiny vypadá úplně jinak, než jak ho známe. Plavba je skvělou alternativou procházky po městě, když není zrovna nejtepleji. Také neplatí, že na vyhlídkové plavbě musíte „strávit mládí“. Třeba společnost Prague Boats nabízí i krátké hodinové plavby loděmi se skvělým výhledem. A navíc jsou elektrické, takže stejně jako náš BeRider neznečišťují město lokálními emisemi.

Jak se k lodi dostat: Lodě Prague Boats odplouvají z mola č. 3 Dvořákova nábřeží u Čechova mostu. BeRider zóna se nachází přímo na nábřeží nad kotvištěm.

Bar v Tančícím domě

Všichni ho znají, ale málokdo byl uvnitř. Dekonstruktivistická stavba Vlada Miluniće a Franka Gehryho je přitom ideálním místem, pokud si chcete užít netradiční, panoramatický výhled na město, pozorování západu slunce s lahodným drinkem v ruce a zároveň sedět v teple. Do Tančícího domu můžete vyrazit klidně už po práci a prohlédnout si výstavu v přízemní galerii a až potom se vydat na vyhlídku a do Glass Baru v posledním patře. Pokud si dáte drink nebo kávu, nemusíte navíc platit vstup na vyhlídkovou terasu na střeše domu.

Jak se sem dostat: Tančící dům leží v zóně BeRider, zaparkovat tak můžete třeba přímo před ním, na Jiráskově náměstí.

BeRider: Bar v Tančícím domě

Havlíčkovy sady

Procházka podzimně zbarveným parkem je klasika, kterou v říjnu a listopadu nelze vynechat. A když se k tomu přidá nějaký ten výhled na město skrze mlžný opar nebo ještě stále intenzivní západní slunce, není co řešit. Svah Havlíčkových sadů neboli Grébovky je orientován na jihozápad, takže tady při procházce určitě nezmrznete. Pestrá škála listnatých stromů zajistí potřebné barevné kulisy. A když vám bude zima (nebo už bude čas na večeři), můžete vyrazit do prosklené restaurace Pavilon na něco dobrého.

Jak se sem dostat: BeRider zónu najdete podél severní hranice Grébovky, v ulicích Rybalkova a U Havlíčkových sadů.

 

Sdílejte tento článek: