BeRider spouští projekt sdílení knih, který bude fungovat podobně jako městské knihobudky. Je to jednoduché: Půjčíte si skútr, ve kterém najdete knížku. Když se vám bude líbit, necháte si ji, a na její místo dáte na oplátku kousek ze své knihovny, který už jste přečetli a chcete ho poslat dál. Ten pak udělá radost zase dalšímu řidiči. Pokud vás knížka zaujme, můžete s ní rovnou vyrazit do některé z kaváren, kde jsou čtenáři vítáni (a zaparkovat klidně rovnou přede dveřmi). 

Café Prostoru_ v NTK

Proč právě sem?

  • Kavárna v budově knihovny, kde jsou na čtenáře zvyklí
  • Pohodové parkování v zóně BeRider přímo před budovou

Cafe Prostoru_ v budově dejvické Národní technické knihovny je místem setkávání studentů, profesorů, místních, milovníků architektury i těch, co jdou jen tak kolem. Vzdušný prostor s industriální estetikou nabízí spoustu místa k diskusím s přáteli a kolegy, ale i koutky, kde se můžete „zašít“ s knížkou nebo studijním materiálem. Ve všední dny má kavárna otevřeno do 23:00, takže si tady můžete číst až do večera. A přes oběd nabízí polední menu za velmi příjemné ceny. 

Café NONA

Proč právě sem?

  • Retro prostor s pohodlnými koženými křesly a výhledem na Národní třídu
  • Parkování BeRideru je možné přímo v okolí budovy

Kavárna NONA v budově Nové scény Národního divadla nadchne původním interiérem z přelomu 70. a 80. let a atmosférou uměleckého prostředí. Kavárna zavírá až o půlnoci, je tedy ideálním místem i pro večerní setkání na skleničku. Pokud přijdete dřív, můžete tady s knížkou v klidu čekat na ostatní. A pak si společně vyberete nejen kávu nebo zákusek, ale také něco malého k jídlu nebo drink ze široké nabídky míchaných nápojů.

Týnská literární kavárna

Proč právě sem?

  • Inspirativní literární prostor v centru, kde jsou čtenáři jako doma
  • Zóna BeRider se nachází v ulici Týnská přímo před kavárnou

Týnská literární kavárna je jedním z pražských podniků, kde se čtenáři počítají. Jednoduché, ale stylové prostředí s klasickými tonetkami a klenutým stropem dává prostoru atmosféru časů, kdy kavárny byly podhoubím kultury. Zde to platí dodnes – pravidelně se zde konají literárně zaměřené večery a kavárna má i vlastní knihovničku. Kromě toho kavárna nabízí pití a občerstvení za příjemné ceny, takže tady s knížkou vydržíte opravdu dlouho.

Literární kavárna Blatouch

Proč právě sem?

  • Podnik s tradičním interiérem a vlastním knihkupectvím
  • Kavárna se nachází přímo v zóně BeRider

Interiér Blatouchu připomíná období dekadentních pařížských umělců přelomu minulého století: Červené brokátové tapety, starožitný nábytek, dobové dekorace. Součástí podniku je vlastní knihkupectví, knížky si ale můžete jen půjčit a prolistovat a koupit teprve potom, co vás vtáhnou do děje. Vychutnat si tady můžete i skvělou večeři (včetně veganských pokrmů). V pátek a v sobotu je zde pro milovníky literárních diskusí nad sklenkou dobrého vína otevřeno dokonce až do 03:00.

Cafedu

Proč právě sem?

  • Moderní kavárna s non-stop studovnou a coworkingovým prostorem 
  • V okolí podniku se nachází zóna BeRider

Prostor Cafedu kousek od Václavského náměstí spojuje koncept kavárny a moderní studovny, která je otevřena 24 hodin denně. Obsluha počítá s tím, že nechcete být při práci, četbě nebo studiu rušeni, takže se tady objednává na baru. Vychutnat si můžete výběrovou kávu z pražírny Dos Mundos, čerstvé dortíky, bagetky a další malá jídla. A když se začtete „přesčas“, můžete přejít do studovny a listovat příběhem třeba do rána – tady už ale budete potřebovat registraci a rezervaci.

Bella Vida Café

Proč právě sem?

  • Podnik s tradičním interiérem s pohodlnými lenoškami a skvělým jídlem
  • BeRider můžete zaparkovat přímo před kavárnou

Bella Vida Café je podnik v tradičním designu s dřevěným obložením a starožitným polstrovaným nábytkem, který připomíná kavárny ve Vídni nebo Paříži. Vychutnáte si tady ale výběrovou kávu z pražírny Nordbeans a moderní kuchyni v podobě lahodných těstovin nebo třeba skvělého chleba s avokádem a vynikajících snídaní. Příjemné prostředí i obsluha láká turisty, ale i místní k posezení s knížkou nebo čerstvým výtiskem novin

Pilot Café

Proč právě sem?

  • Podnik s klidným koutkem a vlastní knihovnou
  • BeRider zóna se nachází přímo v ulici před kavárnou

Pilot Café je jedna z nejoblíbenějších letenských kaváren. Nabídne klidné posezení především dopoledne po snídani. V zadní části podniku najdete prostor, oddělený prosklenou stěnou, kde můžete u kávy (nebo zdejší božské snídaně) v klidu číst či pracovat. Nechybí tady ale ani polička s desítkami knih s především leteckou tematikou. Co číst tedy budete mít i tehdy, když dorazíte bez vlastní knížky (nebo ji právě dočtete, ale ještě budete mít čas a chuť pokračovat).

Vzducholoď na střeše DOXu

Proč právě sem?

  • Netradiční prostor, který jinde nenajdete
  • BeRider zóna se nachází přímo před budovou 

A na závěr jeden tip na inspirativní prostor, který nadchne nejen milovníky literatury Julese Verna nebo příběhu Gullivera (protože přesně tak se vzducholoď jmenuje). Dílo architekta Martina Rajniše je nejen prostorem pro přednášky, ale i místem, které můžete navštívit „jen tak“. Otevřeno je každý den od 12:00 do 18:00 a přijít můžete, i když ve vzducholodi zrovna nebude žádný program – klidně si můžete jen tak sednout, obdivovat prostor nebo si otevřít knihu. Vzducholoď Gulliver totiž vznikla právě pro vás: „Je místem představivosti a fantazie. Místem příběhů, jejich vyprávění a sdílení… Místem mezi nebem a zemí, mezi snem a skutečností, mezi uměním a literaturou,“ píše se na webu DOXu. Právě literatura je tématem, které spojuje i akce, které se zde konají. Pokud vás tento koncept nadchl, podívejte se do programu, co pro vás Gulliver chystá v příštích týdnech.

Tak už víte, jaké světy (a prostory) pojedete objevovat příště?

 

Sdílejte tento článek: