První máj, nebo hanami?

Milujete bohatou krásu květů a opojnou vůni třešní, ale nechce se vám čekat na První máj? Zkuste Hanami – „slavit“ tento tradiční japonský svátek je velmi jednoduché. Jeho název v překladu znamená „hledění na květy“. Hlavní roli v něm hrají rozkvetlé sakury a vzdávání holdu probouzející se přírodě.

Svátek probíhá většinou koncem dubna a v Japonsku je tak populární, že ve zdejší televizi dokonce běží „sakurové předpovědi“, podle kterých si lidé plánují výlety. Japonské třešně jsou jedním ze symbolů „země vycházejícího slunce“ – pravé sakury ale najdeme je ale i u nás v Praze. Kde?

Kampus Dejvice. Stromořadí sakur zde bylo vysazeno roku 1979 a vysokoškolský kampus VŠCHT je na ně natolik hrdý, že zde dokonce pravidelně uspořádává oslavy svátku Hanami včetně výzdoby a občerstvení. Sakury začínají kvést už v průběhu dubna, ale díky letošním chladným dnům to vypadá, že je ještě v době našeho Prvního máje zastihneme v květu.

Parkování: Na zóně BeRider v ulici Technická nebo Studentská, těsně pod sakurami.

Letenské sady. Japonské sakury najdeme ale i na jiných místech. Třeba ve spodní části Letenských sadů u záhonku nad platanovou alejí. Nad místem, kterému někdy místní říkají „u Diany“ (podle dávno ukradené sochy bohyně lovu), roste hlouček starých, pokroucených sakur, ale nově jsou naproti nim vysazeny také tři mladé a neméně bohatě kvetoucí stromy.

Parkování: BeRider můžete nechat přímo ulici Kostelní přímo u vchodu do parku.

Prvomájová klasika

První máj patří mezi nejkrásnější ryze české „svátky“. Je ekvivalentem mezinárodního svátku sv. Valentýna a těší se stále větší oblibě – i proto, že se koná v době, kdy počasí přímo zve na procházku přírodou a romantické rande v parku. A rozkvetlá třešeň nesmí chybět. Kam za ní (nebo respektive pod ni), abyste dostáli tradici co nejlépe?

Tramvajová zastávka Újezd. Tady máte růžové květy jako na dlani a ani nemusíte šlapat do kopce. Alej se nachází jen pár kroků od zastávky. Pokud máte v  plánu tradiční procházku, pak vám petřínské stráně nabídnou přes 2100 rozkvetlých ovocných stromů – včetně několika stovek třešní.  

Parkování: Přímo na Újezdě. Parkovat lze i u kolejí ČVUT na Strahově a dojít na Petřín po rovince.

Vojanovy sady. Dokonalý klid přímo uprostřed nejvíce turistické lokality? Na Malé Straně, za vchodem z ulice U Lužického semináře, vás čeká malebný park, jako stvořený pro posezení (a polibek) pod třešní. Obdivovat zde ale můžete i jiné dřeviny včetně magnolií a také početnou skupinu pávů.

Parkování: V ulici U Lužického semináře, klidně přímo u vchodu do sadů.

Za třešněmi do Třešňovky

V Praze je hned několik parků, které se shodně jmenují Třešňovka. Už podle názvu lze odtušit, že určitě neprohloupíte, pokud se pro prvomájový polibek vydáte právě do jedné z nich. Tradici tak můžete navíc spojit s příjemnou procházkou nebo výletem do méně známých zákoutí Prahy.

Vokovická třešňovka se nachází jen pár minut chůze od stanice metra Bořislavka. Založena byla v 50. letech a kromě 220 kvetoucích dřevin nabízí krásný výhled do Šáreckého údolí. Potkat tu můžete také pasoucí se ovce a kozy, takže si budete připadat jako v trochu jiném, pomalejším světě.

Parkování: V okolí ulice Evropská nebo Arabská u metra Bořislavka

Třešňovka v Hrdlořezích. Nebo také Višňovka, jak ji někteří říkají. Nachází se v lokalitě bývalého vojenského cvičiště – i proto zde najdete bývalý bunkr protiletecké obrany, na kterém je umístěna růžice se směry a vzdálenostmi k nejvyšším horám českých pohoří.

Parkování: Přímo v ulici V Třešňovce vedle Kauflandu, jen pár kroků od parku.

Branická třešňovka vznikla ve 40. letech rukama místního „okrašlovacího spolku“ přeměnou travnaté stráně. Za minulého režimu pak Třešňovka dlouhodobě pustla a zarůstala houštím. Až do roku 2012, kdy ji začala zvelebovat skupina dobrovolníků z Ekocentra Podhoubí, která sadu vrátila jeho krásu.

Parkování: V ulici Novodvorská v okolí OC NOVO Plaza – jen pár kroků od sadu.

Když nemáte třešeň, stačí jakýkoliv rozkvetlý strom.

Kam dál?

Lokality, které jsme zmínili, nejsou samozřejmě jedinými místy v Praze, kam vyrazit za rozkvetlými třešněmi. Tyto stromy najdete třeba i na Václavském náměstí nebo náměstí Míru. Méně známý (ale neméně romantický!) třešňový sad s novogotickou kapličkou najdete i ve smíchovském parku Sacre Coeur. Třešňový sad s krásným výhledem na Prahu nabízí park Parukářka mezi vrchem Vítkovem a Olšanskými hřbitovy, ale také Havlíčkovy sady na Vinohradech nebo Stromovka – v ní najdete třešně hned na hlavní cestě nad zastávkou Planetárium Praha. Mladé kvetoucí třešně najdeme i mezi novostavbami – třeba v moderním Baarově parku v Michli. Je tedy jen na vás, kam se za tou „svojí“ třešní vypravíte.

Sdílejte tento článek: