Myšlenka, stará 70 let

Počátky ideje dnů bez aut sahají překvapivě už do 50. let, která byla do jisté míry zlatou érou automobilismu, ale také si tehdy lidé začali uvědomovat, jak tento výdobytek snižuje kvalitu života ve městech. Myšlenku později podpořila i ropná krize, která v roce 1974 ve Švýcarsku podnítila výzvu „čtyři týdny bez aut“, v osmdesátých létech následovala podobná akce v Německu.

V 90. létech, kdy téma ekologie začalo rezonovat společností, se první Den bez aut uskutečnil i v tehdejším Československu – hned roku 1991. Oficiálně a s podporou Evropské unie proběhl Mezinárodní den bez aut poprvé roku 2000 a o dva roky později na tuto iniciativu Evropské komise navázal Evropský týden mobility, který dnem bez aut vrcholí.

Cílem kampaně je upozornit na problémy automobilové dopravy ve městech, jako je hluk nebo výfukové plyny, ale také poukázat na to, že cestování hromadnými či sdílenými prostředky nebo třeba na vlastním kole může být nejen pohodlnější, ale i zábavnější a efektivnější formou městské dopravy.

Pohodlně tam, kam nás to táhne

Letošním tématem týdne mobility je „Lepší dostupnost“. Souvisí to mimo jiné s dostupností zboží a zásilek díky efektivnímu doručování, ale hlavně s touhou po znovunavázání sociálních kontaktů po covidovém půstu – tedy propojení lidí, jejich blízkých a kamarádů a míst, která mají rádi.

A přesně na to je BeRider ideální: Na skok potěšit maminku krátkou návštěvou po cestě z práce bez nutnosti hledat parkování? Dorazit včas na rande a překvapit společnou projížďkou? Dorazit z práce rychleji a v klidu připravit dobrou večeři nebo včas zabalit na víkend? To všechno jsou malé radosti, které můžeme společně sdílet i díky efektivní dopravě.

Den bez aut rozhodně neznamená, že máme sedět doma „za pecí“. Naopak. Jeho smyslem je upozornit na to, že (nejen) po městě se můžeme pohybovat i jinak, a měl by být takovým „pošťouchnutím“ k tomu, abychom si jiný typ dopravy vyzkoušeli. Zkuste to – s BeRiderem najdete rychlejší cesty na „vaše místa“ nebo třeba objevíte zákoutí města, která jste předtím neznali.

Proč BeRider?

  • Je ekologický. Po cestě přes město za sebou nezanecháváte žádné zplodiny.
  • Negeneruje hluk. Elektromotor jen lehce ševelí a nikoho nebudete rušit túrováním motoru.
  • Je ekonomický. Přečtěte si v tomto článku, proč se jízda na BeRideru vyplatí.
  • Šetří čas. Dobu, strávenou v kolonách a při hledání parkování, ušetříte na zábavnější aktivity.

Jak se zapojit

Jet jinak než autem dávno neznamená být alternativní hipík. Dnešní evropské metropole nabízejí spoustu možností, jak se jimi proplétat, a Praha není výjimkou. Kombinace dopravních prostředků vám umožní se pohybovat po městě ekologičtěji a zároveň na míru našim potřebám. Objevte kouzlo multimodality a s ním novou dimenzi efektivního pohybu po městě.

Český slogan letošní iniciativy zní: „Kombinuj a jeď!“ Jasně tak upozorňuje na rozvoj multimodální dopravy ve městě a její nepřeberné možnosti – a sdílené skútry BeRider jsou dnes už její nedílnou součástí. Najdete je i jako součást aplikace Citymove, která vám naplánuje cestu městem na míru, bez prostojů a s využitím všech dostupných prostředků hromadné a sdílené dopravy.

Máte rádi výzvy? Evropský týden mobility jich nabízí hned několik: Zkuste třeba vyrazit Do práce na kole nebo Pěšky do školy. Týden mobility a den bez aut můžete pojmout i jako sportovní výzvu, třeba formou „sbírání“ deseti tisíc kroků denně. Součástí týdne mobility bude i oblíbený projekt Zažít město jinak, která vám umožní lépe prozkoumat (nejen) vaši čtvrť a poznat osobně její obyvatele – proč na některou z akcí v rámci projektu nezajet právě na BeRideru nebo na sdíleném kole? Pokud si dáte se sousedy skleničku nebo dvě, můžete dopravní prostředky v klidu nechat zaparkované a vrátit se domů třeba tramvají.

Sdílejte tento článek: