Jestli „koroně“ můžeme za něco vděčit, pak tomu, jak nás naučila pobývat i v chladných měsících venku a posouvat hranice své otužilosti. A také tomu, jak se rozšířila výdejní okénka, u kterých si teplý nápoj můžeme koupit téměř ze sedla skútru. Všechny kavárny se nacházejí uvnitř zóny, v oblastech centrální Prahy, kde teď v zimě jezdíte nejčastěji. Případná malá zajížďka vás tedy rozhodně nebude studit a v jejím cíli si můžete dopřát přesně ten nápoj, na který máte chuť. Který to bude?

Ranní káva: Dvojitá dávka na zahřátí i probuzení

Co by to bylo za start tmavého zimního dne bez pořádné kávy? A nejlépe v kavárně neskutečně milou obsluhou, výběrovou kávou a špičkovým kávovarem, jaké mají v letenském Pilot Café. Pokud jste fanoušky motorismu, nadchne vás určitě i fakt, že jejím majitelem je Martin Macík, pilot kamionu a závodník Rallye Dakar.  

Co si tady dát? Pokud potřebujete nejen zahřát, ale i probudit po ránu, objednejte si flat white. Dvojité espresso s  mléčnou pěnou tady připravují z výběrové kávy Candycane, takže je jemné, sametové, ale bez váhání vás zahřeje i probere. Při vychutnávání svého kelímku si můžete počkat na krabičku s vyhlášenou anglickou snídaní. Jen pozor, ať pak při cestě do práce někde nepřekročíte povolenou rychlost – tak rychle se vám na ni totiž budou sbíhat sliny.

Kam na nejlepší dvojité espresso? Na BeRideru do Pilot café!

Horký zázvor: Na prokrvení, zahřátí i imunitu

Po zdravotní procházce v Grébovce (nebo před ní) přijde určitě vhod, stejně jako zaparkovat přímo u metra I. P. Pavlova, nebo naopak popojet až na konec ulice Lublaňská, která vede přímo do parku. Ať už se rozhodneme pro jakoukoli variantu, nemůžeme po cestě minout kavárnu Pražírna, kde pro nás připravili něco opravdu účinného na zahřátí: horký zázvor nebo horký zázvor s bezovým sirupem. To je podle nás mnohem originálnější řešení než honba za svařákem, který sice na mnoha místech prodávají, ale pokud není opravdu domácí, často nás překvapí nevalnou chutí.  

Zatímco svařené víno nás zahřeje spíš pocitově, zázvor pracuje jinak – obsahuje látku gingerol, která se ještě více aktivuje právě v horké vodě a po konzumaci stimuluje prokrvení organismu, ale také působí protizánětlivě a má antimikrobní účinky. Umí ničit viry a bakterie a posiluje imunitu – a to v dnešní době rozhodně není na škodu.

Horká čokoláda s chilli: Výrazná chuť, která zahřeje i konečky prstů

Když už hřešit s horkou čokoládou, tak v té nejlepší kvalitě. Skutečná horká čokoláda není z prášku a připravuje se až po objednání. V Choco Café to moc dobře vědí a proto tu ochutnáte jen vybrané lahodné nápoje z čokolád s jasným původem z jihoamerických a afrických plantáží. Šálek (nebo dnes spíše kelímek) takového nápoje vydá za porci hutného dezertu, tak sem rozhodně nejezděte přejedení.

Vybrat si můžete z desítek čokoládových nápojů, ale my doporučujeme horkou čokoládu s chilli. Sladký, ale jemně pálivý nápoj vás zahřeje zevnitř až ke konečkům prstů díky kapsaicinu, látce, která je obsažena v chilli papričkách, a která umí roztáhnout kapiláry a prokrvit (a tedy i zahřát) i periferní části těla. Pokud jste si na jízdu na skútru nevzali úplně vhodné rukavice, je tedy Choco Café ideálním cílem vaší cesty…

Choco Café se nachází na Betlémském náměstí

Chai latte: Horký recept na klidnou mysl

Náměstí Republiky je tepající centrum města – obchody, kavárny a spousta kanceláří, ze kterých večer spěcháme domů. Proč se ale napřed na chvíli nezastavit a neudělat si chvilku pro sebe u „zašitého“ stánku Coffee Cube. Kromě skvělé kávy tady totiž nabízejí i nepřekonatelný chai latte. Má kořeny v indickém nápoji masala chai, který podle legend vznikl už někdy před pěti tisíci lety (a možná i mnohem dříve).  

Nejde o čaj v pravém slova smyslu, tedy ze sušených lístků čajovníku, ale o směs koření a horkého mléka, která měla sloužit k probuzení a očistě mysli. Všechno koření, obsažené v chai latte, má prokrvující a stimulační účinky: kardamom, zázvor, hřebíček, dlouhý pepř i skořice jsou aromatické, jemně pálivé a mají schopnost nás skutečně i pocitově zahřát. Kromě toho tento nápoj skvěle chutná.

Horký mošt: Zahřeje a příjemně polechtá čichové buňky

Dnes už legendární kavárna na Smíchově nabízí pohodlné parkování v zapadlé uličce, ale i možnost chvíli postát a nápoj si nerušeně vypít na dvoře. A třeba si k němu koupit i nějaký dobrý zákusek nebo domácí chleba na snídani, abychom se na další den mohli těšit zase o něco víc.

Horký mošt s jablky a skořicí, který mají v nabídce, je ideální na večer, ať už bydlíte poblíž, nebo vás ještě čeká cesta domů. Jemně pálivá skořice má podobné prohřívací účinky jako výše zmíněné přísady zázvor nebo chilli, ale nápadněji připomíná chuť bílého svařeného vína, voní trošku jako Vánoce a je přesně tím, co máme na zimě rádi. Kromě toho obsahuje i poměrně velké množství vitamínu A a C.

Zima přináší spoustu radostí i důvodů, proč si udělat malý výlet. I když to bude „jen“ po centru, může to být něco nevšedního: Dobrý pocit z toho, že jsme podpořili kavárníky, kterým ani nejistá situace nebrání nás obsloužit s úsměvem na tváři, nebo z toho, že jsme udělali někomu radost svezením na skútru a lahodným občerstvením. Malé radosti jsou totiž cestou k těm velkým.  

Sdílejte tento článek: