V dešti řiďte skútr s respektem

První minuty deště jsou nejhorší. Může se to zdát jako paradox, ale není – už „pár kapek“ může vytvořit na vozovce kluzkou směs nečistot, prachu, kamínků, listí či případně oleje. „Rychle to dojet, než se rozprší víc,“ tedy rozhodně není dobrý nápad. Naopak, jak začne pršet, zpomalte a zpozorněte. Po pár minutách deště se nečistoty spláchnou a vozovka bude zase o něco bezpečnější. I tak ale jeďte obezřetně a nepřestávejte pečlivě sledovat povrch před vámi.

Přizpůsobte jízdu stavu vozovky. To ostatně platí i za sucha, déšť ale může skrýt některé nástrahy (jako výmoly, písek a nečistoty) a změnit vlastnosti vozovky (ať už samotného povrchu, nebo už tak kluzkých prvků, jako jsou koleje nebo vodorovné značení). V dešti jeďte na skútru obezřetně a snažte se co nejvíce „číst“ vozovku před sebou a jízdu jí přizpůsobit. V dešti jezděte vždy pomaleji, ať máte dostatek času a prostoru na reakce (vyhnutí, brždění).

Dávkujte plyn a jezděte plynule. Pokud přidáte (např. při rozjezdu na semaforech) moc plynu, může se zadní kolo protočit. Nepropadejte panice, nezačněte křečovitě svírat řídítka a už vůbec nebrzděte. Pokračujte co nejplynuleji v jízdě a skútr se sám srovná. Při rozjezdu přidávejte plyn pomaleji a plynule a stejně plynule i brzděte. Případné nástrahy na vozovce objíždějte s předstihem a plynule, ne rychlým úhybným manévrem na poslední chvíli.

Technika zatáčení na mokru

Jet opatrně není ostuda. Nepospíchejte, nesnažte se mazácky řezat zatáčky. Z mokrých zatáček mají respekt i ostřílení motorkáři a projíždějí je velmi opatrně a strojem spíše kolmo k povrchu. Při odbočování v křižovatkách si radši dejte načas a vyjíždějte je opatrným obloukem. Počkejte si, až bude volno, abyste nemuseli pospíchat a s tím i přidat příliš plynu a dostat skútr do smyku. Vodorovné dopravní značení (šipky, přechody) se snažte objet a koleje přejíždějte co nejvíce napříč.

Neklopte a posuňte těžiště dovnitř zatáčky. Mokrou zatáčku projíždějte pomalu, což vám umožní ji projet mnohem více kolmo k povrchu, než se radí za sucha. Vyjetí zatáčky bez vybočení z dráhy docílíte lépe tak, že se mírně posunete ze sedla směrem dovnitř zatáčky a vysunutím hlavy rovněž dovnitř zatáčky. Posunete tím těžiště a docílíte podobného stavu jako při vedení motorky za chůze. Nepřehánějte to a ideálně si techniku vyzkoušejte předem v klidu (a na suchu) na parkovišti.

Tip: Při provádění výše zmíněné techniky ponechte osu těla co nejvíc rovnoběžně se skútrem, pouze jakoby lehce „vysedněte“ stranou. Tím dostanete těžiště do zatáčky, což je potřebné k zatočení. Na rozdíl od suchého povrchu zde neprovádíte tzv. countersteering (neboli „kontra“, tedy tlak rukou do vnitřního řídítka). Nesnažte se tedy naklápět tělem, ani „lámat“ skútr pod sebe – čím větší je náklon motocyklu, tím hůře pneumatiky odvádějí vodu drážkami: mohou přestat vést a snáze uklouznou.

Povrchy mění vlastnosti za deště

Věnovat pozornost vozovce je třeba nejen před kalužemi, u kterých předem nepoznáte hloubku výmolu, ale také na kluzkých dlažebních kostkách a kovových komponentech, jako jsou koleje, kanály nebo dilatační spáry. (V centru Prahy často narazíme na „superkombinaci“ všeho zmíněného.) Za deště také více kloužou tzv. „hadi“ (praskliny vozovky, opravené pruhem černého hladkého asfaltu).

Záleží i na typu asfaltu: Hrubý (většinou světlejší) drží motorku líp, hladký (černější a lesklý) začíná klouzat už v prvních vteřinách deště. Pozor na místa s nahromaděnou vodou, která zvyšují riziko aquaplaningu. Vodorovné značení na vozovce za mokra více klouže – snažte se mu při brždění a zatáčení vždy vyhnout. Nezatáčejte a nebrzděte v kalužích a místech, kde se hromadí písek či kamínky.

Kdo je připraven, není překvapen

Kontrola hloubky dezénu pneumatiky. Vzorek pneumatiky motocyklu by měl být vždy hluboký minimálně 1,6 mm (u mopedu do 50 ccm stačí hloubka dezénu 1 mm). Dostatečné drážky vzorku lépe odvádějí vodu pryč z povrchu pneumatiky. Nebojte, BeRidery pravidelně kontrolujeme a na silnici bychom nikdy nepustili skútr s nedostatečnou hloubkou dezénu.

Oblečení na skútr do deště. Boty a kalhoty před deštěm alespoň částečně ochráníte tak, že nohy co nejvíce schováte za přední štít karoserie skútru (tedy dáte kolena více k sobě, chodidla vodorovně s okraji podlahy a co nejblíže štítu). Ideální ale je, mít nepromokavou bundu (pokud jezdíte třeba denně do práce a z práce, vyplatí se pořídit skladnou motorkářskou pláštěnku, kterou budete vozit s sebou). 

Tip: První část oblečení, která se při jízdě promočí, jsou rukavice, které pak společně s proudem vzduchu vaše ruce nepříjemně ochladí. Rychlým řešením mohou být jednorázové plastové rukavice z benzínky, které včas přetáhnete přes ty kožené nebo textilní.

I za deště samozřejmě platí všechny obecné rady pro jízdu. Vždy jezděte tak, abyste vždy dokázali včas zastavit nebo uhnout překážce či zareagovat na chování ostatních účastníků provozu. Přizpůsobte jízdu nejen podmínkám, ale i svým schopnostem. Pokud budete jezdit s respektem a předvídavostí, udržíte skútr „kolama dolů“ za každého počasí. Tak šťastnou cestu!

Sdílejte tento článek: