Podlehnout prosbám dítěte o svezení, popojet ten kousek bez přilby, půjčit skútr kamarádovi bez papírů… Situace, k nimž se někdy přimotal každý řidič skútru nebo motorky, se mohou pěkně prodražit – a to ani nemluvíme o bezpečnosti. Skútr je v mnoha ohledech ideální dopravní prostředek. Jízda na něm je doprava i zábava současně a jeho rozměry a vlastnosti jsou – především ve městě – nadmíru praktické, ale zároveň i snadno zneužitelné. Co se může stát, pokud na skútru přejedete hranici zákona?

Jízda bez řidičského průkazu

Začněme hned tím největším průšvihem. Pokuta 25 až 50 tisíc korun a zákaz řízení na jeden až dva roky. To vám hrozí za jízdu bez řidičského oprávnění. Na skútry do 125 cm3 a elektrické skútry jako je BeRider stačí řidičský průkaz skupiny B. Pokud jste ale právě vstoupili do světa motorkářů, připravte se na žadonění kamarádů, kteří třeba řidičák nemají vůbec, nebo jejich papíry na vaši vlastní „velkou“ motorku nestačí: „Ale no tak, na papíry to nejezdí a vyzkouším si to jenom tady kousek!“ Odpovědí by vždy mělo být „ne“.

Jízda bez řidičského oprávnění pak znamená jízdu bez oprávnění na konkrétní typ vozidla, které právě řídíte. My v BeRideru prověřujeme „papíry“ všech svých řidičů a nikoho bez řidičského průkazu nelze v aplikaci registrovat, tedy ani pustit do provozu. Skútr by měl vždy řídit pouze registrovaný řidič a neměl by ho nikomu půjčovat. Pokud se tak stane, hrozí registrovanému řidiči pokuta 10 000 Kč.

Věděli jste, že ne všude lze řídit skútr do 125 cm3 s řidičákem skupiny B? Podobně jako u nás je to třeba na Slovensku, v Polsku, v Itálii a nově v Německu. Do většiny dalších zemí na svém či půjčeném skútru s oprávněním skupiny B jezdit nemůžete – řídit zde lze pouze skútr nebo moped do 50 cm3.

Jízda bez přilby

Nejenže je jízda na motorce bez přilby nebezpečným hazardem se životem – může se i pěkně prodražit: Bloková pokuta vyjde až na 2000 Kč a 4 body. Naučte se nasazovat přilbu automaticky ještě před nasednutím na motocykl nebo skútr a „nechte na hlavě“ až do doby, než sestoupíte. Zautomatizování této rutiny eliminuje případy, kdy bez helmy vyrazíte „jenom támhle přeparkovat“ – i tehdy se může zpoza rohu vynořit strážník, nebo přihodit nehoda. Před jízdou na BeRideru vám dáváme k dispozici 1 minutu zdarma přesně proto, abyste přípravu k vaší cestě nepodcenili.

Správně utažená helma může na skútru zachránit i život.

Vaše přilba by měla mít homologaci (ideálně evropskou normu ECE, ale tolerována je u nás třeba i americká DOT nebo britská SHARP). S námi se bát nemusíte, přilby BeRider normu ECE splňují. I ty, které můžete zakoupit v našemu e-shopu. Vyplatit se naopak nemusí koupě levné přilby např. z asijského e-shopu – a to i kvůli bezpečnosti.

Věděli jste, že existují státy, kde je zcela legální brázdit silnice na motorce bez přilby? V USA je to Illinois, New Hampshire a Iowa. V mnoha dalších státech (např. Utah či Colorado) musí přilbu nosit jen neplnoletí. V  dalších zemích (např. v Egyptě nebo některých asijských státech) se na nošení přilby také „nehraje“ a policie s tím většinou nic nenadělá.

Jízda bez štítu nebo brýlí

Vedle přilby je ochrana zraku jediným prvkem pasivní bezpečnosti, který je přímo předepsán českým zákonem o silničním provozu. To znamená, že při jízdě na skútru či motorce musíte mít vždy sklopený ochranný štít, nebo nasazené brýle (postačí sluneční nebo dioptrické). Propustnost ztmaveného plexi štítu by od roku 2022 podle normy ECE neměla přesáhnout 35 %. Na toto pravidlo je proto vhodné dbát při koupi nové přilby.

Všechny přilby BeRider jsou opatřeny čirým štítem, chránícím celý obličej, které při jasných dnech můžete doplnit slunečními brýlemi. Nebo si rovnou pořídit přilbu s dvojitým plexi z našeho e-shopu.

Věděli jste, že v některých zemích je ze zákona povinné nosit i další bezpečnostní vybavení? Např. v Belgii nesmíte na motorku či skútr usednout bez kotníkových bot a oblečení s dlouhým rukávem a nohavicemi.

Jezdec i spolujezdec musejí mít správně nasazenou helmu se štítem nebo jinou ochranu očí.

Jízda na skútru po cyklostezce a v „taxipruhu“

Motorka nebo skútr svádí k tomu, abychom si cestu občas nepovoleně zkrátili. Kromě toho, že to může být nebezpečné, nás to může přijít i docela draho – za vjezd do pěší zóny můžete zaplatit pokutu 1500–2500 Kč. A pozor, skútr nad 50 cm3 byste tudy správně neměli ani vést s vypnutým motorem nebo ho v pěší zóně parkovat!

Stejný postih hrozí za jízdu po cyklostezce nebo jiném úseku, kam není oprávněn vjezd motorovým vozidlům, a také ve vyhrazených dopravních pruzích s označením „taxi, kolo, bus“ nebo pro složky IZS a MP. Motorkářský vtípek o tom, že „MP“ znamená „moc pospíchám“, na policisty raději nezkoušejte…

Věděli jste, že  některých zemích skútry na cyklostezku můžou? Jde o motorové nebo elektrické skútry s omezeným výkonem a rychlostí na 25 km/h a často i speciální registrační značkou. Je tomu tak třeba ve Slovinsku nebo Nizozemsku.

Jízda s dítětem mladším 12 let

„Strejdo, svezeš mě? Prosím, prosím, jenom kousek!“ Nadšení v očích dětí, toužících po jízdě na skútru nebo motorce lze jen těžko odolat. Pamatujte ale, že se pouštíte na tenký led. Jednak na sebe berete velkou zodpovědnost, za druhé můžete přijít do křížku se zákonem a zaplatit pokutu v řádu stovek až 2000 korun. V České republice je zákonem zakázáno vozit na motorce děti do 12 let jako spolujezdce, přičemž platí, že dítě musí dosáhnout na stupačky.  

Teenager by pak mělo být poučen o tom, jak se má jako spolujezdec chovat, že např. nemá vyvažovat při zatáčení, a jak se má správně držet. Vždy by měl mít dobře padnoucí přilbu s certifikací. Ideální je vyzkoušet si jízdu napřed třeba na parkovišti.

Věděli jste, že v některých zemích je možné děti na motorce vozit běžně? Pokud nemluvíme o Asii, kde na skútru potkáme třeba i celou rodinu včetně psa, můžeme zmínit třeba Belgii, kde lze ve speciální sedačce vézt dítě už od 3 let, Francii (od 5 let) a v Norsku, kde zákon dokonce věkový limit nestanovuje.

Průjezd středem kolony

Pokud uličku vytvořenou v koloně např. po průjezdu sanitky, projedete automobilem, hrozí vám pokuta 5–10 tisíc korun a dokonce i zákaz řízení až na rok. Zákon v tomto případě nerozlišuje mezi automobilem a motocyklem, takže tato sankce by měla ze zákona platit i pro motorkáře. Víme ale, že realita je trošku jiná – pokud motorkář nezneužívá vzniklé pohotovostní uličky, ale pouze opatrně projíždí přirozenou mezerou v koloně, většinou mu postih nehrozí. Průjezd kolonou na motorce je u nás zákonem uchopen vágně a kolují kolem něj různé legendy.

„Pokud nepřekřížím dělicí čáru, nejde vlastně o předjíždění.“ „Pokud dávám blinkr, je to jen předjíždění a to se smí.“ To jsou fakty nepodložené spekulace. Tím spíše, že jsou čeští policisté k průjezdu kolonou často benevolentní, bychom měli být vděční a chovat se ohleduplně – nejezdit „rychle a zběsile“, důsledně používat blinkry nebo i ukazovat řidičům rukou, tzv. „číst“ provoz před sebou a při případné konfrontaci s policií se nesnažit muže zákona ubíjet nepodloženými argumenty.

Věděli jste, že ve Francii zákon povoluje průjezd motocyklu nebo skútru středem pomalu jedoucí kolony? Cílem změny má být plynulost městského provozu a také bezpečnost motorkářů. Další země nad zavedením této změny uvažují (a hovořilo se o tom i u nás).


Parkování na chodníku

A na závěr jeden nešvar, který se neustále snažíme vysvětlovat i my v BeRideru. Jedním z nejčastějších přestupků motorkářů je parkování na chodníku, opět opředené mnoha legendami, jako třeba: „Skútr nebo moped do 50 cm3 můžu ze zákona po chodníku vést, což vlastně znamená, že ho tam můžu i parkovat…no a 50 a 125 cm3 nebo nějaká elektrika, to už přece není takový rozdíl, takže tam můžu zaparkovat vlastně třeba i obří motocykl BMW GS.“ Takhle to opravdu nefunguje.

Ukázkově zaparkovaný skútr je na kraji parkovací zóny a kufrem k chodníku.

Parkování na chodníku se skútrem nebo motocyklem je sice někdy tolerováno, ale může znamenat i pokutu okolo 100–500 Kč a co hůř, i velmi nepříjemnou botičku. Vězte, opravdu se to děje, a to především v různých „oblíbených“ lokalitách – v Praze často třeba na náměstí Republiky nebo v oblasti Letné. Pokud parkování se skútrem ještě nemáte úplně zažité, všechny potřebné informace najdete v tomto článku na blogu BeRider.

Věděli jste, že motocykl smí parkovat v rezidenčních zónách zdarma? To by měli mít na paměti i řidiči aut – nezřídka se stává, že zcela správně zaparkovaný skútr přenesou na chodník, aby získali parkovací místo. Majiteli skútru tak mohou zadělat na pokutu a hrozí i poškození cizí věci.

Jízda pod vlivem alkoholu

To je jednoduše "no go". Pokud nadýcháte méně než 0,3 promile alkoholu, půjde o přestupek a v rámci správního řízení dostanete pokutu 2 500–25 000 Kč, zákaz řízení na 6–12 měsíců a také automaticky rovných 7 bodů. Vyšší obsah alkoholu (do 1 promile) je vážnější forma přestupku – rozmezí trestů je stejné, počítejte ale spíše s jeho horní hranicí. Řízení s více než 1 promile je pak už trestný čin s pokutou až 50 000 Kč, odebráním řidičského průkazu až na dva roky a také až jeden rok vězení!

Nově od 1. 1. 2022 nesmí na skútru požít alkohol ani spolujezdec. Pokud bude u spolujezdce zjištěná omamná látka, hrozí mu pokuta ve výši 2 000 korun na místě nebo 1 500 až 2 500 Kč ve správním řízení.

Sdílejte tento článek: