Takové jsme vám představili pražské vyhlídky v prvním článku Kam za romantikou na BeRideru. Užili jsme si výhledy z Havlíčkových sadů, alias Grébovky, z parku Ztracenka, z Dobešky nebo vyhlídky Baba. Tentokrát se si připomeneme o nic méně krásná a zajímavá místa s dechberoucím výhledem. 

Vyhlídka Strahov 

  • Adresa: Vyhlídkové místo Strahov (z ulice Vaníčkova), Praha 6 

Vysokoškolské koleje, klášter a stadión, na kterém vystoupili na své první polistopadové návštěvě Rollings Stones. Takové asociace přináší tato pražská čtvrť. My si ji tentokrát spojíme s jednou z nejkrásnějších vyhlídek, které může Praha nabídnout. Nejlepší místo s výhledem najdete hned u větrací věže ze Strahovského tunelu na rohu ulic Atletická a Vaníčkova.  

BeRider můžete u věže pohodlně zaparkovat nebo zapauzovat (za 2 Kč za minutu) a výhled na protilehlé kopce na Malvazinkách, Pankrác i směr Žižkov, je jen váš, na jak dlouho budete chtít. Jako bonus této vyjížďky za výhledem, sjeďte ze Strahova 2 km dlouhými serpentýnami až na Smíchov. 

Pokud byste si chtěli udělat delší procházku, stačí BeRider nechat v zóně u strahovských kolejí v ulici Jezdecká, tu následně projít na její konec a napojit se na cestu směrem na Petřín. Projdete Růžovým sadem, kolem Štefánikovy hvězdárny až k lanovce. Od lanovky už je to jen kousek k Petřínské rozhledně.

Růžový sad na Petříně
Růžový sad na Petříně

Prosecká vyhlídka 

  • Adresa: Na Vyhlídce 38, Praha 9 - Prosek 

Trochu kontroverzní kamenná vyhlídková plošina, která je vytvořená z gabionových zdí, leží na vrchu přírodní památky Prosecké skály a byla otevřena v roce 2016. Nabízí krásný a daleký výhled na Prahu, především pak na Holešovice a starou část Libně, Karlína a Palmovky.  

Na BeRideru dojedete až před vyhlídku, kde ho můžete zapauzovat a po kochání se nasednout a odjet nebo můžete skútr zaparkovat v BeRider zóně na ulici Litoměřická a dále k vyhlídce pokračovat pěšky, což je necelých 300 metrů. Odtud pak můžete navštívit i bobovou dráhu Prosek, která je přibližně 700 metrů od vyhlídky. Stačí sejít schody, vydat se doprava po cestičce a následně se napojit na modrou stezku, která vás dovede k ulici Prosecká, kterou přejdete a jste tam. 

Bobová dráha Prosek
Bobová dráha Prosek

Zahrada Santoška 

  • Adresa: Nad Santoškou 1911/1, Praha 5 - Smíchov 

Oblast na jihovýchodní části Smíchova se jmenuje podle usedlosti postavené už v 17. století a v 19.  přestavené na honosnou vilu pro doktora Františka Viléma Sonntaga. Právě po něm je Santoška (dříve Sontoška) nazvaná. 

Nejkratší cestou k vyhlídce na Prahu dojedete na skútru do ulice Nad Santoškou. BeRider nechte zapauzovaný na zpevněné silnici před vchodem do parku, pak už pokračujte pěšky. Po kochání na vyhlídce si můžete projít zrekonstruovaný park, který nabízí nespočet romantických zákoutí. 

Této vyhlídce se také říká u Krulišovy vily. Tato vznešená vila patřila rodině prvorepublikového inženýra a průmyslníka, který byl na konci 40. let odsouzen a uvězněn za velezradu; od té doby ji používá Ministerstvo vnitra. 

Paví Vrch 

  • Adresa: Na Pavím vrchu 3128/11, Praha 5 - Smíchov 

Pokud se vám po procházce v zahradě Santoška nebude chtít domů, můžete navštívit ještě vyhlídku Paví Vrch, která je hned vedle. Buď můžete dojít na vyhlídkové místo přímo nad tunelem Mrázovka s rozhledem například na Vyšehrad, anebo na západní část kopce s výhledem na Radlickou ulici. Na vrchu máte i možnost si opéct buřt či jinou dobrotu na veřejném ohništi. Obzvlášt překrásně je tu při západu slunce. 

Vyhlídka Kavčí hory

  • Adresa: ulice Na Hřebenech II, Praha 4 - Podolí

I toto místo vás okouzlí svým výhledem. BeRider můžete zaparkovat v zóně na parkovišti před Českou Televizí a vyrazit směrem za areál příjemnou procházkou s možností se projít v parku České Televize na Kavčích horách, kde se vám naskytne krásný výhled na několika místech. Cesta z parkoviště k vyhlídce je pouze necelých 600 metrů. Pokud se za areálem vydáte směrem doprava, dojdete až na vyhlídkové místo přímo nad plavecký stadion Podolí.

Západ slunce z vyhlídky na Kavčích horách

Sdílejte tento článek: