Kde a jak správně parkovat

Obecně platí, že skútr je motorové vozidlo, a to smí parkovat tam, kde parkují auta. Výhodou proti autu, je že skútr může na podélných parkovacích místech parkovat i kolmo, a tak zabírá méně místa.

Všechna jednostopá vozidla, mezi které skútry patři, smějí parkovat na vyhrazených rezidentních (modrá), smíšených (fialová) i návštěvnických (oranžová) zónách zcela zdarma. Proto si vůbec nemusíte dělat starosti, jak parkování zaplatit.

Ještě než s BeRiderem vyjedete, podívejte se do mapy v aplikaci, jestli je vaše cílová destinace uvnitř BeRider zóny. Mimo ni můžete BeRider pouze “zapauzovat”, ale ne ukončit svou jízdu.

Tím máme místa, kde parkovat, vyřešená. Ještě pro vás máme jednoduchý návod, jak správně parkovat:

  • Na konci parkovací zóny, pokud je to možné. Zaberete tak méně místa rezidentním řidičům, kteří na místo v okolí svého bydliště spoléhají.
  • Kufrem k chodníku. Chceme, aby manipulace s kufrem probíhala co nejbezpečněji a to stání k chodníku dovolí.
  • 50 cm ze všech stran skútru. Pokud se vám podaří skútr zaparkovat mezi 2 auta, vždy dejte pozor, aby kolem něj bylo z každé strany alespoň půl metru místa.

Čemu se vyhnout

Pokud máme zase uplatnit pravidlo pro řidiče aut – se skútrem nesmíte parkovat ani tam, kde nesmí parkovat jakákoliv jiná motorová vozidla.

Dále s BeRiderem není dovolené parkovat na soukromých pozemcích, parkovištích a v garážích. A to proto, aby se ke skútru v klidu dostali i další uživatelé nebo naši kolegové, kteří vyměňují vybité baterie. Také není dovolené opustit pozemní komunikaci. To znamená, že se nesmí zaparkovat na trávníku, v parku nebo chráněné krajinné oblasti.

Proč vídáme tolik motorek a skútrů, které parkují na chodníku?

Zákon umožňuje, že motocykl s objemem do 50 ccm může řidič na chodníku tlačit. Někteří si od toho odvozují, že pokud můžu svůj stroj tlačit, můžu i parkovat. Ale to je omyl. Zákon parkování na chodníku neumožnuje a motorkáři tak riskují pokutu. Nikdy tedy BeRider, ani jiný skútr nebo motorku, neparkujte na chodníku.

Buďme správní BeRideři a parkujme ohleduplně a podle pravidel.  

Pokud půjdete kolem špatně zaparkovaného skútru, budeme rádi za pomoc - skútr můžete jednoduše posunout tak, aby byl zaparkovaný lépe. Nebo nám napište/zavolejte a naši kolegové se o to při výměně baterek postarají.

Děkujeme za přečtení a teď se pojďme otestovat!

Sdílejte tento článek: