Scooter-sharing – méně emisí, více svobody

Myšlenka sdílení vozidel vznikla roku 2012 v Kalifornii. Tehdy se na ulicích San Franciska objevily první mopedy, které si lidé mohli krátkodobě zapůjčit. S rozšiřováním chytrých telefonů a aplikací s využitím GPS pak umožnil tento způsob sdílení maximálně zefektivnit. Boom chytrého sdílení se pak dostavil roku 2017, ruku v ruce se sílícím trendem elektrického pohonu.

Sdílené elektrické skútry jsou díky tomu všemu rychlé, snadno dostupné a jsou lokálně bezemisní. Ti, kteří z jakéhokoli důvodu neholdují hromadné dopravě či jízdám autem, se zároveň mohou chovat v souladu s ekologickými trendy a využít všech výhod skútru: jet sami, zvolit nejrychlejší trasu a po cestě ještě ušetřit čas třeba na rychlý nákup nebo krátkou zastávku na vyhlídce.

Hojné využívání scooter-sharingu má potenciál ulevit ulicím, zahlceným automobily, snížit lokální emise i přispět ke spokojenosti cestujících. Navíc pouze za cestovní náklady. Je to i skvělá příležitost pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké to je jezdit na skútru a rozhodnout se, zda si koupí vlastní, nebo je více láká třeba to, že o sdílený skútr se jezdec nemusí vůbec starat.

Sdílený vs. vlastní skútr: Co za to?

Všechny dopravní prostředky vyžadují údržbu, poplatky za pojištění a různé doplňky. A v případě motorek to není jinak. Díky sdíleným skútrům si můžeme vybrat, zda chceme mít vše pod kontrolou i za vyšší cenu, nebo zvolíme bezstarostnou jízdu kdykoli, kdy si právě vzpomeneme. Za co v obou případech (ne)budeme platit?

Pořizovací cena. Ty nejlevnější skútry pořídíte už za cenu kolem 30 tisíc - za tuto cenu kupujete ale i nejistou životnost a nižší kvalitu. Stylová „itálie“ vás pak bude stát čtyř- až osminásobek této ceny. Průměrná pořizovací cena skútru je 50 až 70 tisíc a za ty nejlepší stroje dáme hodně přes 100 tisíc. A to je samozřejmě jen začátek. O pořízení sdíleného elektroskútru se postará poskytovatel.

Pravidelný servis. Každoroční jarní prohlídka, náhradní díly, v případě spalovacího motoru každoroční výměna oleje plus ceny za práci. Může to být tisíc korun, ale v případě zjištěné závady i několik tisíc ročně. V případě sdílených skútrů tato starost odpadá.

Pojištění. Povinné ručení na skútr pořídíte od 500 korun za rok. Havarijní pojištění se pak liší podle typu skútru a benefitech majitele: Může stát od tří do šesti tisíc korun ročně. Sdílené skútry jsou již pojištěné poskytovatelem.

Garážování. Jen otrlí jedinci nechají svou novou mašinu napospas nepozorným řidičům, ale třeba i psům, nepřízni počasí, různým nenechavcům a v nejhorším případě zlodějům.. Za roční pronájem krytého parkovacího stání zaplatíte od 6 do 18 tisíc. Sdílený skútr stačí zaparkovat kdekoli na parkovací zóně v rámci území, vyznačeného v aplikaci.

Pohonné hmoty. Skútry se spalovacím motorem mívají spotřebu 2–3 l/100 km. Elektrické spotřebují na kolem 3 kWh/100 km, což lze aktuálně přepočítat zhruba na 15 Kč/100 km. To je oproti sdíleným strojům výrazně méně, musíme ale počítat s tím, že v ceně jejich půjčovného jsou i všechny náklady za pojištění, dobíjení baterií, servis i samotné pořízení skútru, takže si za cenu od 3,30 Kč/min kupujeme i svůj klid a pohodlí.


Skútr: doprava, ale také spousta zábavy

Skútr není jen “přibližovadlo”, ale také (a pro někoho především) ztělesnění svobody a příjemné zpestření volného času.  Máte chuť si zajet na oběd do vzdálenější restaurace? Vyrazit na výlet se svou holkou nebo klukem? Zaparkovat přímo před obchodem nebo u práce?

Výhodou je, že s jednostopým vozidlem lze parkovat v jakékoli parkovací zóně zdarma – ať už jezdí na elektřinu, nebo ne. Pokud se rozhodnete pořídit vlastní „žihadlo“, bude na vás vždycky čekat před domem a odpadne vám tak starost s hledáním nejbližšího sdíleného vozidla. Musíte mít ale dost odvahy, nechat vlastní skútr napospas ulici.

Na druhou stranu, sdílené skútry vám umožní projet se, když na to zrovna dostanete chuť. Není třeba nic plánovat, stačí se zastavit a najít na mapě nejbližší stroj. O zážitek z jízdy budete mít postaráno a navíc nemusíte nic plánovat dopředu. Rozhodli jste se jít večer popít s kamarády? Stačí skútr zaparkovat na určeném místě a s ním i starosti, jak a kdy ho pak dopravit zpátky domů. 

Scooter-sharing je také dobrou volbou pro kombinovanou městskou dopravu. Pokud bydlíte za městem, stačí se dopravit autobusem či vlakem pouze k nejbližšímu skútru a podstatně si tak zkrátit i zpříjemnit cestu přes centrum. Výraz „nestíhám“ se pro vás stane cizím slovem.

Kdy se vyplatí vlastní skútr

I nám je ale jasné, že půjčovat si někdy nestačí. Když se do skútru zamilujete, dříve nebo později si budete chtít pořídit vlastní. Scooter-sharing pak třeba využijete v případě, když bude váš stroj na opravě, nebo když budete chtít krásy jízdy na dvou kolech ukázat kamarádovi a vyrazit na výlet ve dvou. Kdy se vám tedy opravdu vyplatí investovat do vlastního?

Když na to máte. Skútr není nezbytnost. Je to praktický dopravní prostředek, který si pořizujeme často také pro zábavu. Aby vám dělal dlouho radost, vyplatí se vsadit na kvalitu (a tím pádem vyšší cenu). Koupě vlastního je pro ty, kteří nepotřebují investovat jinde a chtějí si splnit sen.

Když jezdíte často a daleko. Denní dojíždění do a z práce, vzdálené 20 km, vás podle aktuálních cen paliv vyjde maximálně na 35 korun. To sice není konečná částka, připočítat musíme i podíl z pořizovací ceny, nicméně takto dlouhé cesty by se na sdíleném skútru nevyplatily. 

Když chcete cestovat. Ano, na skútru se dá jet i na dovolenou nebo na víkend na chatu. Tam vás sdílený stroj nedoveze, i když „parkovací mapa“ se stále rozšiřuje a platí třeba v lokalitách mnoha krásných vyhlídek (nejen) v Praze.

Když chcete vlastní styl. Pokud chcete nepřehlédnutelný stroj, je koupě jasná volba. Výběr barvy, polep, tuningové díly, kožené sedlo a stylové doplňky, to vám bohužel sdílené skútry nemohou dovolit.


Sdílejte tento článek: