Se skromným počtem 10 skútrů začala v roce 2012 v San Franciscu společnost Scoot. Záměr byl jasný - snadná dostupnost skútrů měla odlehčit přeplněným ulicím, znečištěnému ovzduší a dát příležitost obyvatelům města vyzkoušet novou možnost dopravy. Navíc… proč kupovat svou vlastní mašinu, kterou musíte udržovat, platit pojištění, starat se o její parkování a zabezpečení. Tohle všechno za vás řeší sdílené skútry, které si snadno půjčíte přes aplikaci ve vašem telefonu.

I v Evropě jsme si uvědomili, že služba sdílených elektrických skútrů má pozitivní dopad na životní prostředí a život ve městech. První sharingová společnost v Evropě se jmenuje eCooltra a vznikla v roce 2015.

Nabídka sdílených skútrů nikdy nebyla větší než teď. Asi nikoho nepřekvapí, že prim hraje jedna z nejlidnatějších zemí světa - Indie se 20 000 skútry. Hned v závěsu ale stojí Španělsko, Francie, Itálie, Německo a Polsko. 82% všech měst, ve kterých si skútry půjčíte, jsou v Evropě. Pojďme si shrnout, jak to na našem kontinentu s těmito službami tedy vypadá:


  • Nejvíc sdílených skútrů potkáme v Madridu (6 350), Paříži (6 300) a Barceloně s 4 600 skútry.
  • Nejvíc možností ve výběru provozovatele služby máme v Madridu (6), dále ve Valencii a Milánu po pěti.
  • Naši sousedé Polsko (20) a Německo (17) mají nejvíce měst, kde si můžeme sdílené skútry půjčit.
  • 70% všech skútrů jsou poháněné elektrickými bateriemi, tedy bez lokálních emisí. Stejně jako BeRider.

San Francisco skútrům přeje


Od prvních 10 skútrů v San Franciscu se toto číslo v loňském roce celosvětově vyšplhalo na počet 66 000 kusů s 5 milióny registrovaných řidičů! I díky BeRideru, toto číslo dál roste. 

Co nás čeká v budoucnu? Trendem bude díky většímu využití snížení cen za půjčovné i nárůst počtu skútrů ve městech, kde už služba existuje. Nové příležitosti se pak nabízejí převážně v Severní Americe a Asii. Budou tak nadále doplňovat celý ekosystém sdílené mikromobility, do které patří kola, koloběžky i auta. Nic z toho nejde snadno bez spolupráce s představiteli měst, ale to je téma na další článek. Už jste někdy vyzkoušeli sdílené skútry i v zahraničí? Jakou máte zkušenost? Napište nám.


Článek čerpá z těchto zdrojů: 

Enrico Howe & Felix Jonathan Jakobsen: Global Scooter Sharing Market Report 2019,

Enrico Howe: Global Scootersharing Market Report 2018 ,

https://www.marketsandmarkets.com/Market-Reports/bike-scooter-rental-market-122654882.html

http://scoot.co


Sdílejte tento článek: