Klasická romantika: Prázdniny v Římě (Roman Holiday)

Kdo by nechtěl na chvíli utéct z reality tak jako princezna Anna z kolotoče královských povinností, společenských protokolů a luxusní izolace? Příběh platonické lásky korunní princezny a amerického novináře, spousta vtipných hlášek a až groteskních gagů, ohromující kulisy Říma a hlavně – Vespa. Stroj, který stál na počátku éry skútrů, a jehož prodeje po uvedení filmu téměř ihned překonaly stotisícovou hranici. Stroj se stal symbolem Itálie, ale také svobody a stal se i součástí vozového parku mnoha filmových hvězd.

  • Věděli jste? Kameramanem filmu byl pan Franz Planer. Šlo o pseudonym českého emigranta Františka Pláničky, který točil i slavný film Snídaně u Tiffanyho.
  • Stroj v hlavní roli: Vespa 125 „Faro Basso“
  • Kultovní hláška: „Is this the elevator?“ – „This is my room.“ (Princezna Anna při návštěvě bytu novináře Joea)
  • Co si pustit? Georges Auric: Roman Holiday Theme

Svobodomyslná road-movie: Bezstarostná jízda (Easy Rider)

Šedesátky. Hippies. Marihuana. Svoboda, koupená za „pár babek“, vydělaných prodejem drog, dvě custom motorky a dva týpci, kteří si chtějí užít, co jim patří – celý svět. Není kam pospíchat. Cesta z Los Angeles na karneval do New Orleans je lemovaná svobodou, zapadlými hospodami, známostmi na jednu noc, chvilkami přemítání o životě, zážitky a novými přátelstvími, které mizí stejně rychle, jako vznikly.  

  • Věděli jste? Na míru postavené motorky, vyjadřující vkus i postoje svého majitele, proslavil film natolik, že si podobné stroje po zhlédnutí filmu začali stavět i lidé v Československu z dostupných motorek, např. značky Jawa.
  • Stroj v hlavní roli: Choppery, postavené Benem Hardym podle návrhu Cliffa Vaughse
  • Kultovní hláška: „They are not scared of you. They're scared of what you represent to 'em.“ – „Hey man. All we represent to them, man, is somebody needs a haircut.“ – „Oh no. What you represent to them is freedom.“
  • Co si pustit? Steppenwolf: Born to Be Wild

Kultovní opus: Pulp Fiction

Snímek, protkaný až komiksovými obrazy ze života amerického podsvětí, popkulturními konotacemi a fetišistickými detaily, je definicí tarantinovské poetiky. Mnoho příběhů, mnoho vrstev, překvapivé zvraty a hlavně – film, který si můžete pustit třeba třicetkrát, a stejně vás neomrzí. Ukradený Zedův chopper je symbolem svobody, pro kterou si boxer Butch, zapletený do kšeftů s bandou gangsterů, odjíždí v doprovodu své lehce naivní dívky Fabienne.

  • Věděli jste? Motorka symbolicky rámuje celý film, který začíná i končí zvukem choppera, na kterém v závěrečné scéně Butch s Fabienne odjíždějí.
  • Stroj v hlavní roli: Harley-Davidson FXR Super Glide
  • Kultovní hláška: „Whose motorcycle is this?“ – „It's a chopper, baby.“ – „Whose chopper is this?“ – „It's Zed's.“ – „Who’s Zed?“ – „Zed’s dead, baby. Zed’s dead.“
  • Co si pustit? Urge Overkill: Girl, You’ll Be a Woman Soon

Nová vlna: Dívka na motocyklu (A Girl on a Motorcycle)

Britsko-francouzský erotický romantický film se dvěma sexsymboly té doby v hlavních rolích – Alainem Delonem a Marianne Faithfull. Poměrně jednoduchý příběh vdané Rebeky, která jezdí na motorce za svým milencem z Alsaska do Německa, je okořeněn na svou dobu odvážnými erotickými scénami. Psychedelické obrazy, vzpomínkové flashbacky, vášnivé scény a motocykl opět v roli symbolu svobody a úniku.  

  • Věděli jste? Šlo o první film, který od Americké filmové asociace získal rating „X“, který se jinak uděloval hlavně pornografickým filmům, jako film s výraznými projevy sexuality, nevhodný pro diváky pod 17 let.
  • Stroj v hlavní roli: Harley Davidson Electra Glide
  • Kultovní hláška: „A motorbike is like nothing on earth. A car is something you sit in, detached. A motorcycle takes you out of yourself. You are at one with the outside world. The bike is between your legs you feel the power and the energy.“
  • Co si pustit? Les Reed: Surrender to a Stranger

Portrét subkultury: Quadrophenia  

Snímek vznikl na motivy stejnojmenného alba skupiny The Who. Je příběhem o protloukání protagonisty Jimmyho životem, a zároveň „úvodem do problematiky“ subkultury mods, která ovládla Británii 60. let – ilustrací doby a zásadních prvků subkultury. Důraz na vzhled, záliba v kvalitním italském oblečení, bílé roláky, vojenské parky, minisukně, (celo)víkendové pařby, a především vyšperkované italské skútry Vespa a Lambretta, na kterých subkultura „ujížděla“: Srazy, bezstarostné vyjížďky i bitky s rockery na motorkách – to je Británie té doby.

  • Věděli jste? Název filmu je novotvarem, parafrází na diagnózu schizofrenie (rozpolcení osobnosti), a odkazuje na čtyři odlišné osobnosti hlavního hrdiny Jimmyho a parafrázuje čtyři členy kapely The Who.
  • Stroj v hlavní roli: Lambretta Li150 (Jimmyho skútr)
  • Kultovní hláška: „We could've killed you!“ – „You've killed me scooter!“ (Jimmy po nehodě s poštovním vozem)
  • Co si pustit? The Who: My Generation

Dokument: Na mašině kolem světa (Long Way Round)

Dobrodružný cestopisný seriál z roku 2004 mapuje cestu skotského herce Ewana McGregora a jeho kamaráda Charleyho Boormana. Dva kamarádi, mašiny, překonávání překážek, opravy, setkání s odlišnými kulturami…ale také osobní proměna Ewana McGregora, na kterém je v prvních dílech znát, že na podobné dobrodružství zase tak zvyklý není. Cesta z Británie na východ (vedoucí mimo jiné přes Českou republiku) se proplétá neskutečnými sceneriemi Asie a Severní Ameriky, kde také končí: „New York! Dali jsme to!“

  • Věděli jste? Na úspěšný seriál navazuje další s názvem Long Way Down, kdy herec s kamarádem vyrazí ze severního Skotska směrem na Jih po Evropě přes Afriku až do Kapského Města a později Long Way Up, kdy se vydali napříč Amerikami.
  • Stroj v hlavní roli: BMW GS
  • Kultovní hláška: „It's all just about the motorbikes. It always has been, it always will be.“

Zpátky na střední: Hon za svobodou (Chasing Liberty)

Romantická oddechovka, která vás vrátí do dob, kdy jste se spolužačkami ze střední hltaly filmy o novodobých popelkách s lehce prvoplánovým dějem: Dcera amerického prezidenta si chce dopřát trošku svobody a jít během státní návštěvy Prahy sama na koncert. Když zjistí, že je sál plný bodyguardů, uteče se sympaťákem Benem, který jako člen tátovy ochranky zrovna nevypadá (i když samozřejmě je). Naskočí na jeho vespu, kterou se prohánějí ulicemi nejen Starého Města, ale posléze i dalších evropských metropolí. Po pár peripetiích nás samozřejmě čeká happy end.

  • Věděli jste? Pražáka nadchne realistické, „neamerikanizované“ zobrazení našeho hlavního města. Ulice na sebe během jízdy poměrně logicky navazují a Praha ve filmu působí tak, jak ji známe. Ve filmu se objeví i píseň Déjà vu Františka Černého.
  • Stroj v hlavní roli: Vespa PX (Praha) a Vespa GT (Londýn)
  • Kultovní hláška: „I want to swim naked in the Danube!“ – „Actually, it's the Vltava.“  
  • Co si pustit? Jason Mraz: Who Needs Shelter?

Bonus: V zajetí rychlosti (The World's Fastest Indian)

Anthony Hopkins jako novozélandský závodník na rychlých kolech Burt Munro nás zavede do 60. let minulého století. A že i jeho jízda stojí za to, se přesvědčíte v traileru.

Sdílejte tento článek: