Pouze pro bikery: Singltrek v Letňanech

Kolo je skvělým parťákem pro chvíle, kdy si potřebujete „vyčistit hlavu“ o samotě a pořádně si máknout. Singltreky nebo také singltraily jsou cyklistické trasy různých obtížností, vedené terénem, vytvořené pro milovníky horské cyklistiky, ale zároveň s respektem k přírodě. Jsou široké akorát pro jedno kolo a určené pro jízdu pouze jedním směrem. Můžete se tak plně soustředit na technickou jízdu, beze strachu, že proti vám někdo vyrazí v protisměru. A co je ještě lepší – singltreky nenajdeme jen v rakouských Alpách nebo na horách v okolí lanovek, ale i v Praze.  

Přímo v relativně novém lesoparku Letňany najdeme hned čtyři takové trasy. Tři lehké a jeden středně náročný okruh si můžete projet postupně, nebo na jeden zátah – za šesti kilometrech pak potkáte celkem 130 zatáček, z toho více než 90 ostrých. Je jen na vás, kolikrát trasu objedete, a zda si ji projedete s rozvahou, nebo otestujete své možnosti závodním tempem a na klopených zatáčkách a terénních vlnách se pořádně vyřádíte. Trasa je doporučena i pro děti od 12 let, takže sem klidně můžete vzít i malého závodníka.

Tip: V Praze a okolí najdeme i další podobné trasy. Jednu dokonce přímo v centru – udržovaný bikepark Štvanice. Dále stojí za návštěvu bikepark Bajkárna v Řeži u Prahy (vhodný pro začátečníky děti), vyhlášený bikepark a trailpark Hostivař a bikepark Prokopák v Prokopském údolí (oba jsou organicky vzniklé a udržované místními bikery a skýtají trasy pro více i méně pokročilé).

  • Ideální kolo: Rock Machine Blizzard DVO MTB Full
  • Délka: 6 km / okruh
  • Trasa ze showroomu: metrem C na Letňany + 3 km na kole nebo přímo na kole přes Střížkov: 9 km / 45 min - odkaz na Mapy.cz
  • Něco navíc: Parkoviště vedle lesoparku, přilehlá bruslařská dráha pro parťáka, který nechce na kolo, trasa určena pouze pro cyklisty
Takto může vypadat singltrek, který lze sjet na kole z BeRideru

Po stopách průmyslové revoluce: Kaňonem Vltavy do Libčič

Jedna z nejkrásnějších pražských cyklostezek nás vyvede přímo k řece, jejíž břehy už neopustíme. Najedeme na levobřežní cyklotrasu A1 a vydáme se přes Trojský most, případně Stromovku na pravý břeh a pokračujeme, kam až nás cyklostezka A2 a posléze trasa E10 dovede – kaňonem Vltavy, lemovaným bohnickým skalním masivem. Trasa je nenáročná, ale lemovaná nejednou industriální zajímavostí: třeba bývalá bohnická dynamitka, kterou roku 1870 otevřel osobně Alfred Nobel, a také bezpočet malebných vyhlídek na meandr řeky i vlakovou trať, vetknutou v protějších Sedleckých skalách, nápadně připomínající alpské dráhy ve Švýcarsku

V Klecanech se nám nabízí více možností: Buď se vrátit zase zpátky, nebo – pokud máme čas a aspoň trekové kolo, které zvládne kamenitou cestu a lehčí terén – dojet přes Řež až do Máslovic a přeplout přívozem do Libčic nad Vltavou. Zde určitě stojí za prohlédnutí zrenovovaný industriální Uhelný mlýn v areálu šroubáren, ale i odpočinkové místo s posezením u Vltavy. Přes málo frekventované silnice (Letecká, pod Zastávkou, pod Viničkou) se napojíme na nezpevněnou cestu podél trati k vlakové zastávce Řež. Tady už je na nás, zda zvolíme „dobrodružnější“ cestu pod skalami do Roztok, nebo se přes železný most vrátíme zpět na původní trasu E10, lemovanou bezpočtem stánků s občerstvením. Zkuste třeba bufet Koloniál u přívozu do Podbaby.

Tip: Tato trasa vede částečně po nezpevněných cestách, kde oceníte trekové kolo nebo poloodpružené (hardtail) horské kolo s uzamykatelnou přední vidlicí.

  • Délka: 35 km
  • Trasa ze showroomu: Přímo na kole přes A1 v ulici Varhulíkové - trasa na Mapy.cz
  • Něco navíc: Velký výběr občerstvení, variabilita trasy, trasa po cyklostezce a silnicích s minimem provozu

Přes mekku cyklistů: Celodenní cyklovýlet na Karlštejnsko

Start výletu je na křižovatce pod Barrandovským mostem (cyklostezka A1). Dopravit se sem můžete z ulice Nádražní na Smíchově po přibližovací trase X1. Trasa vede těsně podél břehu Vltavy a Berounky. Pokud chcete nasát tu pravou cyklistickou atmosféru, udělejte si malou zajížďku – na cyklokřižovatce u lávky v Radotíně najeďte na cyklotrasu A11, která vás po čtyř stech metrech dovede k restauraci Musa. Ta je součástí areálu s obchodem pro cyklisty a je ideálním místem na oběd nebo kávu na zahrádce. Podnik je záchytným bodem cyklistů a centrem různých vyjížděk a podle toho to tu vypadá – bezpečné stojany na kola, sousta místa, sprchy a také spousta lidí v cyklistických dresech, na které nikdo nekouká divně. Poobědváte tu „mezi svými“ a navíc s perfektním servisem.

Po návratu na trasu A1 dojedeme po pěti kilometrech do Dobřichovic, na jejichž konci trasa a názvem PČK (Po stopách českých králů) překonává Berounku po mostě pro vlaky a pěší. Je dobře značená a vede stále podél trati až do Dobřichovic. I odtud nás povede žluté cyklistické značení i směrovky na asfaltu, takže nemůžeme zabloudit, i když budeme ještě několikrát překračovat řeku – dvakrát v Dobřichovicích a pak cestou ze Zadní do Hlásné Třebáně. Odtud už je to jen kousek na Karlštejn, ale pozor – závěrečný kousek trasy vede po poměrně frekventované hlavní silnici, kde ale zároveň narazíte i na spoustu silničních cyklistů, kteří si jedou užít perfektní asfaltky v okolí.  

Tip: Trasa na Karlštejn měří 30 km, tedy 60 km i s návratem zpět na Smíchov. Pokud ale máte dostatek sil (nebo se necháte postrčit elektropohonem), serpentiny nad Svatým Janem pod Skalou můžeme jen doporučit.

  • Něco navíc: většina trasy po cyklostezce, vyhlášená restaurace pro cyklisty, vzdálenost na celodenní výlet

Výhled na Karlštejn z kola

Sdílejte tento článek: