Udržitelnost zasahuje do všech koutů našeho života. Je to životní styl. Po Praze jezdíme na sdílených skútrech či kolech, chodíme pěšky, nabíráme si v obchodech bez obalu, záleží nám na původu věcí, které kupujeme. A tak chceme také dávat dárky, které mají smysl. Ať už jde o čokoládu, designový kousek nebo třeba „jen“ symbolický charitativní dárek. Přinášíme tipy na dárky s přesahem, které potěší.

Něco (udržitelného) na sebe

Udržitelnost a elegance se rozhodně nevylučují. A něco na sebe vždycky potěší. Když znáte styl toho druhého, také víte, že kvalitní oblečení nebo doplněk, který vydrží roky, ho určitě potěší. Vybírat můžete u značek jako je třeba brněnská Reparáda nebo v obchodě NILA či nebo Green butik, kde najdete oblečení z udržitelných materiálů, jako je bambus nebo konopí, a od značek, které vyrábějí oděvy fair trade přístupem. Další možností je ulovit nějaký unikátní kousek nebo doplněk a dát mu nový život. (Tipy na kvalitní second handy a vintage obchody jsme přinesli v tomto článku.)

Tip: Síťovku ocení milovníci retro stylu, udržitelnosti i nákupů. Tuzemská značka NETTY oživila český vynález z roku 1926 a vyrábí síťovky jednoduché i barevné ve verzi do ruky, přes rameno i na kočárek. Nebo klidně na háček či do kufru našeho BeRideru.

BeRider: Udržitelné dárky

Fair trade a eko dobroty

Láhev vína, kvalitní čokoláda nebo koření z dalekých krajin vždycky potěší. Pořídit takové lahůdky můžete, aniž byste sjeli z udržitelné cesty. Sáhněte po láhvi vína z lokální ekologické produkce, jako je třeba rodinné bio vinařství Špalek nebo z ekologického hospodářství Abrle. Milovníky sladkého potěší česká fair trade čokoláda Ajala nebo rovnou vytvořte balíček dobrot třeba z Fair obchodu. Krásným, neotřelým a zároveň férovým dárkem nejen pro milovníky vaření může být cizokrajné koření, třeba kvalitně zpracovaný pepř z obchodu .pepper…field v ekologickém obalu.

Udržitelný design

Kde najít hodnotný a nadčasový dárek, který můžete s klidem darovat třeba ke kulatým narozeninám nebo svatbě a zároveň budete mít jistotu, že vznikal v souladu s ekologickými principy? Designéři stále častěji udržitelný přístup reflektují. A už zdaleka nejde jen o severské značky. Z těch českých to jsou třeba NAHAKU, kteří se zaměřují na upcycling (třeba plastových barelů na prosecco) nebo LLEV, jejichž nová kolekce skla vzniká lokálně v udržitelných formách z mycelia a pilin. Na udržitelnost klade důraz také designérka Anna Marešová nebo značka IHOR, která nabízí třeba úžasné ručně tkané koberce.

Dobrý skutek jako dárek

Charitativní dárek nikdy neskončí v šuplíku a potěší dvojnásobě. Do vkusu se jím trefíte filantropům a všem, kteří rádi pomáhají, a největší radost jim udělá, když mohou pomoci dobré věci. A taky těm, co nic nechtějí a „všechno mají“. Může to být už zavedený Skutečný dárek pro rodiny v Africe nebo třeba poukaz na záchranu přírody. Aktuálně tak můžete pomoci obnovit les po kůrovcové kalamitě. Vtipný dárek pro někoho, kdo už stihl postavit dům, zplodit syna a zbývá mu už jen vysazení stromu. Podobné charitativní dárky nabízí třeba i nadace ADRA.

Tip: Pokud chcete udělat radost a zároveň dobrý skutek, vyberte dárek, který v sobě spojuje udržitelnost a dobročinnost. Třeba v e-shopu Nakup na dobro najdete spoustu produktů nejen z obchodů, které vyrábějí udržitelně, ale také z chráněných dílen. 

BeRider: Sázení stromů

Udržitelné balení

Balicí papír, dárkové tašky, stuhy…všechny tyto věci musí někdo vyrobit, nejsou levné a nakonec skončí jako věc „na jedno použití“. Není to škoda? Pokud se při obdarovávání zaměříte i na udržitelný obal, darujete vlastně dárky dva. Za cenu lesklé papírové tašky na víno můžete koupit originální látkovou, kterou pak obdarovaný může poslat dál nebo třeba použít na přenos láhve na piknik. Koupí navíc ještě podpoříte chráněnou dílnu. Na balíčky zkuste japonskou techniku furoshiki, tedy balení dárků do šátků nebo kusů barevné látky, které mohou obdarovaní neustále posílat dál nebo látkový čtverec použít jako ubrus či prostírání. 

Všimli jste si, že většina udržitelných dárků potěší dvojnásobně? Podobně jako BeRider, který nabízí rychlé svezení bez lokálních emisí a navíc i zábavnou jízdu. Pokud váš blízký patří mezi naše jezdce, najdete udržitelný dárek i v našem e-shopu – třeba poukazy na jízdu a zvýhodněné ceny

Sdílejte tento článek: