Film, u kterého se pobavíte, nebo knížka, která vás vtáhne do jiného světa? To je klasika, která za dlouhých večerů nezklame nikdy. Přinášíme tipy na ty, v nichž se jezdí na skútrech nebo motorkách. A také nápady na další aktivity, kterými smysluplně strávíte volný čas a zároveň díky nim tak trošku „potrénujete“ postřeh, paměť i rychlé rozhodování. Tedy schopnosti, které jsou v provozu k nezaplacení. Pojďme na to.

Filmy: Pořádná jízda na obrazovce

Film je klasika, která za dlouhých zimních večerů nikdy nezklame. A když v něm jednu z rolí hraje skútr, je to ještě lepší. (Tady filmařům odpustíme, že v žádném z nich nehraje náš BeRider. Zatím!) Kromě obligátních Prázdnin v Římě (1953) se najde spousta dalších filmů, kde skútr hraje více či méně hlavní roli. Na skútrech se prohánějí třeba kluci v animovaném filmu Luca (2021), který pobaví děti i dospělé a vtáhne vás do slunné, prázdninové Itálie. Na skútru a dokonce po Praze se jezdí ve filmu Špion, který mi dal kopačky (2018) s Milou Kunis v hlavní roli. Možná to není filmový skvost, ale americký film, odehrávající se u nás, a herci, snažící se přečíst názvy českých měst – to pobaví vždycky. Skútr hraje důležitou roli i ve filmu Moje krásná učitelka s Tomem Hanksem a Julií Roberts (2011) nebo v jednom z kultovních bollywoodských filmů 3 idioti (2009). Je čas rozšířit si (nejen) filmové obzory!

BeRider: Film

Podcasty: Jízda v uších

Jen tak ležet a poslouchat, třeba před usnutím? Nebo si posloucháním zpříjemnit třeba uklízení nebo žehlení? Ať upřednostňujete kteroukoli formu, podcasty jsou skvělou příležitostí, jak nasát zajímavé informace bez námahy. Z naší „zahrádky“ můžeme doporučit třeba Simply Clever Podcast, zaměřený na inovace a moderní technologie v osobní a sdílené dopravě. Zorientujete se v pojmech jako mikromobilita a jak k ní přispívají sdílené skútry, dozvíte se novinky o trendech v městské dopravě, ale třeba i zajímavosti o vývoji crash testů, či nejžhavější informace ze světa elektromobility. Máte doposloucháno? A chcete se přiučit něco o životním stylu kolem motorek ale třeba i technice jízdy v jedné stopě? Zkuste STROPcast, vedený přední českou motocyklovou instruktorkou Eliškou Coufalovou, nebo třeba podcast magazínu Motorkáři.cz.

Cvičení: Zimní příprava

Víte, že správné držení a zpevněný střed těla a dokonce i správné dýchání dokážou divy i při řízení skútru? Cvičení zlepšuje motoriku tolik potřebné při jízdě. Dýchání a uvolněný posed na stroji je základem pro hbité reakce v provozu a přirozené ovládání skútru. To vše můžete zlepšit, i když zrovna nejezdíte. Základ je totiž ve vás a ve vašem těle. A ideální čas, kdy ho dát „do pořádku“, se nabízí právě v zimě, kdy po večerech často nemáme „nic zajímavějšího na práci“, na co byste se mohli vymluvit. Dnes už ani nemusíme vytáhnout paty do posilovny, abychom si zacvičili kvalitně. Pomohou nám k tomu specializované servery jako třeba Pilates živě, zaměřený na cvičení, kterým posílíte a protáhnete celé tělo, Gymbee, kde najdete vše od fitness přes jógu až po meditaci, nebo zkuste třeba online (nejen) posilovací koučink od Železné koule.

BeRider: Cvičení

Online kvízy: Bystření vědomostí i reakcí

Žádné váhání, rychlá reakce a jasná cesta k cíli. To jsou kvality, které můžete procvičovat při zábavné hře a zúročíte je i později, při proplétání městským provozem. Ať už sami, nebo s partnerem či kamarády. Ostrý kvíz na čas proti online soupeřům můžete zkusit na webu Online kvíz. Pro fajnšmekry a milovníky kultovního pořadu připravila ČT1 online verzi AZ kvízu, ve které můžete pomocí odkazu vyzvat svého kamaráda nebo partnera, ať už sedí s vámi na gauči, nebo u sebe doma. Kvalitní studnicí je třeba i Mystero, kde najdete online kvízy a šifrovací hry na doma nebo Quizy, kde si každý najde to své – od zeměpisu přes pravopis až po kvíz z oboru gastronomie. Spoustu tematických a poučných kvízů pak najdete také na mediálních serverech – třeba Českého rozhlasu nebo magazínu Aktuálně.

Četba: Výlet do jiného světa

Čtení je aktivita pro zimní večery jako stvořená. Stačí se pohodlně usadit, připravit si kávu, čaj nebo třeba čokoládu a nechat se pohltit světem za popsanými stránkami. Pokud už se nemůžete dočkat letní sezóny a výletů (nejen) na BeRideru, můžete se začíst do cestopisů, které vás do tohoto období aspoň pocitově vtáhnou. Může to být legendární cestovatelský průvodce od Lonely Planet (nejen) pro motorkáře, motorkářský cestopis kolem světa, cestopisy odvážné cestovatelky Dominiky Gawliczkové, nebo klidně knížka o místech, kam byste se chtěli podívat během své letní dovolené. Zimní večery nabízejí ideální podmínky pro nastudování všech potřebných informací na cesty. Malým, ale zábavným tipem přímo pro městské skútraře je humorná knížka Skútr ve městě od Vítězslava Křížka, zakladatele prvního českého Vespa clubu, která především začátečníky nadchne pro jízdu a mnozí se v krátkých příbězích jistě i najdou…

Tak co, už víte, čemu se do začátku sezóny budete věnovat vy? Kromě zmíněných aktivit už můžete pomalu začít stříhat metr – vaše oblíbené BeRidery budou v ulicích k dispozici od začátku února. Nebojte, uteče to jako voda a zase budeme společně plánovat nejkratší trasy Prahou a výlety do zajímavých míst. 

Sdílejte tento článek: