Udržitelný, etický a ekologický přístup k životnímu stylu – k tomu stále více patří i nakupování bez obalu (nebo v eko obalu). Pro mnohé z nás už je standardem, pro mnohé alespoň občasným příspěvkem k péči o naši planetu. A odpovídá tomu i narůstající počet bezobalových obchodů – včetně řetězců, jako je Bezobalu nebo Nebaleno (Oba obchody mají po Praze už tři pobočky.) Přibývá ale i malých obchůdků, které tak trošku připomínají staré koloniály. Už od dveří voní kořením, čerstvým pečivem, ovocem a zeleninou. Pojeďte je s námi navštívit. 

Naše tipy na prodejny bez obalu v Praze

Bout

V obchodě Bout najdete převážně trvanlivé potraviny, jako mouku, luštěniny, těstoviny nebo oleje, ale také jogurty nebo čerstvé sýry v zálohovaných obalech nebo čerstvé sójové produkty. Nechybí ale ani sortiment drogerie pro domácnost, bio kosmetika a také obaly, do kterých pak můžeme nakupovat, voskované ubrousky, látkové tašky a další doplňky.

Jak k obchodu: Obchod najdete na adrese Nitranská 14, Praha 3. Ulice je jednosměrná – o to lépe se vám tady bude s BeRiderem parkovat, na kterékoli straně zrovna najdete místo.

BeRider: Bez Obalu

Naber si

Obchod Naber si nabízí široký sortiment kvalitních produktů z lokálních zdrojů. Kromě trvanlivých potravin tady koupíte i čerstvou zeleninu a ovoce, lahodné oříškové pomazánky, sýry z bio farmy a také třeba doplňky do kuchyně a domácnosti, vyrobené lokálně z udržitelných materiálů.

Jak k obchodu? Najdete ho na adrese Dukelských Hrdinů 50, Praha 7. Na hlavní ulici je zákaz zastavení, ale skvěle se parkuje v klidné ulici Šimáčkova, na jejímž rohu obchod leží.

Dobré zrno - Petrův bio obchůdek

Rádi chodíte nakupovat od farmářů do Pražské tržnice? Tak se nezapomeňte zastavit v Dobrém zrnu. Velkoobchod nabízí vše pro celou domácnost – od kvalitních potravin přes drogerii až po kosmetiku a doplňky do domácnosti. Nakoupíte zde především sezónní produkty a zboží od prověřených výrobců, kteří se snaží o minimální dopad na životní prostředí.

Jak k obchodu: Najdete ho na adrese Bubenské nábřeží 13, hala 22, Praha 7. Na skútru můžete vjet přímo do areálu. Pozor, areál tržnice nespadá do BeRider zóny. Na krátký nákup tedy jen jízdu pozastavte a pak na skútru opět odjeďte, nebo zaparkujte v ulici Jateční a k obchodu dojděte.

Bezobalový koloniál Jelen

Název obchodu Jelen je slovní hříčkou, vzniklou ze spojení „jen lehce ekologický návyk“. V obchodě nakoupíte potraviny i drogerii a voňavou kosmetiku do vlastních obalů, a když je zapomenete, můžete si vybrat z burzy sklenic, pro které ostatní zákazníci nenašli doma upotřebení a poslali je zpátky do oběhu.

Jak k obchodu: Jelena najdete na adrese Mečislavova 10, Praha 2. Je to klidná jednosměrka s oranžovými zónami. Často zde tedy bývá dostatek místa nejen pro BeRider, ale i auto.

BeRider: Bez Obalu

Do vlastní krabičky nebo v eko obalu

Spousta obchodů s potravinami není striktně bezobalová, ale je eco-friendly. V takovém obchodě je samozřejmost, že vám zakoupené zboží na váhu nandají do vlastní krabičky nebo sklenice. Je to třeba Mlékárna Krasolesí (Ve Smečkách 2), kde najdete jogurty ve vratných obalech, lahodné sýry nebo třeba tvaroh na váhu. Diana – Svět oříšků vám ochotně naplní vámi donesenou krabičku na všech pobočkách. Do vlastních krabiček vám naváží třeba i Břevnovské řeznictví (Patočkova 73) nebo sýrárna Mozzarellart (Bělehradská 11 a Preslova 11). A spousta dalších obchodů. Stačí nezapomenout vlastní krabičku. 

Stále více značek balí své produkty do plně recyklovatelných obalů, které méně zatěžují životní prostředí. Z kosmetických značek tak jedná i mnoho velkých firem (třeba Lush a Weleda „točí“ své obaly, česká Manufaktura zase nabízí část produktů bez obalu). V „bezobalových“ obchodech pak často narazíte na lokální značky Naturinka, Mylo nebo Soaphoria. Především dekorativní kosmetiku v plně recyklovatelných nebo znovu použitelných obalech najdete v obchodech Líčírna (Mánesova 76 nebo Kamenická 25) nebo Liška Mazaná (Veverkova 10), kde zase prodávají především ingredience pro výrobu vlastní kosmetiky.

Tip: Podívejte se na mapu bezobalových a bio obchodů a prodejen s eko přístupem. Najdete tu i různé eko a bio prodejny a obchody, které vám ochotně nandají do vlastní krabičky, nebo naopak přijímají použité obaly, které vrací zpátky do oběhu třeba při zasílání zboží přes e-shop.

Jak nakupovat bez obalu?

Pokud se do bezobalového obchodu chystáte poprvé, není třeba se obávat. Téměř vždy narazíte na vstřícnost a ochotu všechno vysvětlit – personál totiž z valné většiny tvoří srdcaři, kteří rádi naučí ostatní, jak na to. Ideálně je, rozmyslet si dopředu aspoň zhruba, pro co jdete. Podle toho si připravte vhodný počet krabiček nebo sklenic či praktických sáčků. A nezapomeňte nákupní tašku nebo batoh. 

Ve většině obchodů to funguje tak, že na začátku zvážíte jednotlivé nádoby a označíte štítkem s hmotností, kterou pak personál odečte od plné nádoby. Někdy plní personál a sklenici si zváží sám. Na tekutiny je ideální nádoba s měrkou. Některé obchody také nabízejí zálohované ReKrabičky, které můžete využít v případě, že jdete kolem a nemáte svou nádobu. 

Tip: ReKelímek a ReKrabička je zajímavý projekt „kolujících“ nádob, které využijete při koupi obědu s sebou nebo kávy „to go“.

Už jste nakupovali bez obalu? Pokud ne, zkuste to a užijte si pocit z nakupování všemi smysly. A když toho koupíte víc, než jste čekali, nebojte – na BeRider se to vejde. Ať už do kufříku, nebo na háček či pod cargo síť, která unese i velký náklad.


Sdílejte tento článek: