Jak poznám parkování pro jednostopá vozidla?

Parkovací místa pro jednostopá vozidla jsou plochy na kraji vozovky, ale mimo zóny placeného stání, označené písmenem „P“ a piktogramem motocyklu a jízdního kola. Parkovat na nich lze zdarma – kapacita jednoho stání obvykle odpovídá čtyřem až šesti skútrům, využít ho ale mohou i uživatelé dalších jednostopých vozidel – třeba mopedů, koloběžek nebo jízdních kol.

Parkovací místa vznikají i díky vám, BeRiderům

Radnice vybíraly vyhrazená místa pro jednostopá vozidla na základě dat od BeRideru, které vyhodnocují nejvytíženější dopravní uzly. Vytipovávat místa tak pomáháte i vy. Vyhrazená parkovací místa pro jednostopá vozidla většinou vznikají na tzv. dopravních stínech, kam už by se auto nevešlo nebo překáželo ve výhledu a parkovací místa se tedy kvůli nim neruší.

Parkovací místa pro jednostopá vozidla najdete na Praze 6 a 7

Řešení i pro auta a chodce

Parkovací stání pro motorky a skútry na strategických místech pomohou uvolnit parkovací místa pro auta, ale přispějí i k tomu, že motorkáři nebudou parkovat nelegálně na chodníku, kde mohou překážet chodcům i řidičům aut při nastupování. Zároveň tímto krokem radnice přispívají k rozvoji a lepší integraci městské mikromobility, která velmi zefektivňuje pohyb po městě.

Tip: Zjistěte si, kde se na vašich obvyklých trasách parkoviště pro jednostopá vozidla nacházejí. V této mapě se můžete podívat, kde je najdete na Praze 7, kde jich je zatím 11. Další parkovací stání vznikají ale i na Praze 3, 6 a 8, kde se připravuje zatím celkem 20 míst v oblasti Karlína a Libně.

Proč využít parkovací plochy pro motocykly…

…když motorku či skútr lze parkovat všude zdarma? Především kvůli vzájemné ohleduplnosti a také pro bezpečnost vlastního stroje. Parkovací zóny pro jednostopá vozidla jsou na místech, kde auto zaparkovat nemůže – neubíráme mu tak parkovací prostor a zároveň máme jistotu, že náš (nebo půjčený) při parkovacích manévrech nepřehlédne a třeba neodře nebo nesrazí.  

Tip: Vyhrazené parkovací místo neznamená, že tady můžete skútr „odhodit“, jak se vám zlíbí – pravidla ohleduplného parkování platí i zde. Dbejte na to, aby zůstal dostatek místa i pro ostatní. A to platí, ať už přijedete na BeRideru, nebo třeba sdíleném kole.

Sdílejte tento článek: