BeRider není jen přibližovadlo, které vás sveze do práce nebo na nákup, ale také stroj, se kterým je každá cesta o něco zábavnější. Navíc ji vždycky lze proměnit v krátký výlet na vyhlídku, za památkami, nebo třeba jako dnes, na zmrzlinu. Vyrazte s námi na bezstarostnou jarní jízdu s chutí Itálie.

Břežany, Točná a výtoňské Puro Gelato

Břežanské údolí je klasika, která se nikdy neokouká a „neojezdí“ ani ošlehaným motorkářům. Pokud si chcete vyčistit hlavu krátkou projížďkou v krásné krajině, je tato oblast tím pravým. Bezstarostnou jízdu s výhledy na skály podél Vltavy na Modřanami vystřídá několik zatáček, které prověří vaši techniku jízdy. Nebojte, nejsou nijak ostré a nemusíte na nich závodit. Zážitek si můžete prodloužit i cestou zpět ulicí Branišovská, která vede oklikou přes Točnou.

Sladká tečka: Jízdu ukončete na Výtoni, která se nachází v zóně BeRider. Zaparkovat můžete třeba v ulici Na Hrobci, přímo před mnohokrát oceněným zmrzlinářstvím Puro Gelato a posedět v parčíku pod stromy. 

BeRider: Zmrzlina

Roztoky, Horoměřice a dejvický Crème de la Crème

Projížďka kolem Vltavy pod suchdolskými skalami a vykroužení dvou zatáček roztockého „průsmyku“ je další z oblíbených vyjížděk nejen městských skútrařů. Zpět do města se vydejte přes Únětice a vyberte ze dvou možností, kam dál – tou první je Lysolajské údolí, vesnice ve městě s jedinečnou atmosférou, zajímavou architekturou a unikátními místy, jako je třeba Lysolajská pláž. Druhou pak cesta přes Horoměřice a plavné zatáčky silnice Horoměřická, kterými se dostanete zpět do Dejvic.

Sladká tečka: Trasu ukončete kousek od Hradčanské, v BeRider zóně na rozhraní ulic Dejvická a Muchova. Na rohu tady najdete pobočku Crème de la Crème, jednoho ze tří nejlépe hodnocených zmrzlinářství v Praze.

Řeporyje, Zadní Kopanina a radotínské Puro Gelato

Malebnou silnici z Řeporyjí k údolí Berounky aspoň někdy projel každý pražský příznivec motorismu i cyklistiky. Je to takový malý únik z BeRider zóny. Ale nebojte, je zcela legální, když se do ní zase hezky vrátíte. Z Řeporyjí vyrazte po silnici přes Zmrzlík, a Zadní Kopaninu, malebnými zatáčkami kolem lomů Cikánka a Špička až do Radotína na zmrzlinu. Zpátky do centra se pak vydejte třeba další vyhlídkovou cestou přes Slivenec a Hlubočepy.

Sladká zastávka: V Radotíně se zastavte v Restauraci MUSA, na jejímž dvoře najdete stánek Puro Gelato. Jízdu pouze pozastavte – pokud máte některý z našich výhodných balíčků, bude vás to stát jen 1,45 Kč/min. 

Strahov, Smíchov a malostranské Angelato 

Pokud si pražský motorkář chce užít pár zatáček – navíc v krásné lokalitě, plné secesních i funkcionalistických vil – vyrazí z Pohořelce přes Strahov a pak dolů, klikatou Holečkovou ulicí (anebo obráceně). Prosluněnou trasu s poměrně klidným provozem, kde si užijete kroužení jako v Itálii, zakončete (nebo klidně naopak začněte) na Újezdě – lahodnou chvilkou s Angelatem, jednou z nejlepších zmrzlin v Praze. 

Sladká tečka: Pobočku Angelato najdete na rohu ulic Újezd a Říční. Zaparkovat i pohodlně ukončit jízdu můžete na Újezdě, v rozšířené části ulice kousek od zmrzlinářství, kde parkují auta.

BeRider: Zmrzlina

Troja, Bohnice a letenské Amato

Ulice K Bohnicím možná není nejdelší, ale rozhodně patří k těm nejkrásnějším v Praze. Západní svah, obklopený vinicemi, botanickou zahradou a renesančním Trojským zámkem připomíná atmosféru Toskánska nebo romantické výjezdy na některý z římských pahorků. Někdy prostě nelze odolat a cestou domů si tuto trasu projet jen tak pro radost, tam a zpátky. Pokud je váš cíl na Letné nebo míříte dál do centra, zastavte se v místní pravé italské gelaterii.

Sladká tečka: Gelaterii Amato, kterou vlastní stejnojmenná italská rodina, najdete v letenské Kamenické ulici. Zaparkovat a ukončit nebo jen pozastavit jízdu můžete přímo před podnikem, kterému nechybí příjemná venkovní zahrádka.

Toulky mezi vinohradskými vilami a Zmrzlinář

Máte raději projížďky městem? Vydejte se do Vinohradské vilové čtvrti mezi ulicemi Ruská a Korunní, kde vás čekají architektonické lahůdky: Vila s ateliérem sochaře Ladislava Šalouna ve stylu art deco (Slovenská 4), sousední Kotěrova vila (Hradešínská 6), historizující vila architekta Aloise Dryáka, připomínající malý zámeček (Dykova 6), nebo proslulá Čapkova vila (Bratří Čapků 30). Zaujme i vilová kolonie Svoboda v ulici Na Šafránce, která sice vznikala svépomocí, ale reflektuje lidové prvky a nastupující rondokubismus. Fasády některých z domů dnes opět dostaly původní veselé barvy.

Sladká tečka: Nejlepší zmrzlinu na Vinohradech najdete ve Slezské, tedy v rámci BeRider zóny. Zmrzlinář, minimalisticky laděný podnik rodiny Hrivňáků, neustále mění aktuální nabídku vyladěných chutí. Klasiku jako vanilku, čokoládu nebo pistácii tady ale najdete vždycky. 

Sdílejte tento článek: