Udržitelný přístup k módě je téma, které má mnoho podob: Od „lovení“ vintage kousků, přes vyměňování oblečení až po charitu a samozřejmě recyklaci a přetváření starého na nové. Možností, jak do tohoto užitečného (ale i) zábavného koloběhu naskočit, je mnoho. Stejně jako obchodů, které na této vlně jedou. Pojďme se podívat na ty, za kterými si můžeme udělat výlet po Praze. Třeba na BeRideru.

Luxusní vintage: Kousky od Diora i unikáty z řetězců

Pokud rádi lovíte retro kousky a objevujete skryté poklady, máte v Praze z čeho vybírat. Mezi obchody s kvalitním a značkovým vintage oblečením patří třeba Skříň (Revoluční 20), která prodává prověřené kousky od značek jako Dior, Yves Saint Laurent nebo Gucci. V dalším obchodě More than Fashion (Lužická 30) najdete kousky od světových designérů, českých návrhářů i kvalitní věci z řetězců. Nebo zkuste stylový Vintage Cirkus Rifky Kotlety (Vratislavova 25), který má i vlastní e-shop, stejně jako zmíněná Skříň.

Tip: Většina těchto a dalších vintage obchodů leží v centru nebo širším centru Prahy. Na BeRideru je objedete pohodlně a výhodně klidně všechny během jednoho odpoledne.

Retro výběr: Obchody s nadčasovým stylem

Poklady po babičce, kousky ze „zlatých šedesátých“ nebo devadesátkové „pecky“, se kterými budete honit vodu nejen v kavárně na Letné nebo ve Vršovicích. Zkrátka oblečení a doplňky s příběhem, kterému chcete napsat pokračování. Víme, kam pro ně. Třeba na Vinohrady do obchodu Lula Vintage (Řipská 11) nebo na Žižkov do Bohemian Retro (Chvalova 8). A pokud pokukujete po specifickém britském stylu, zajeďte do Second Shot (Bořivojova 106), který se specializuje na značky jako Fred Perry, Ben Sherman nebo Dr. Martens. Vynechat nemůžeme Letnou, kde najdeme hned dva stylové krámky kousek od sebe: Kultovní obchod Kuzmarkt (Františka Křížka 26) a pestrý Guilt (Haškova 5).

BeRider: Secondhand

Výhodné nákupy z druhé ruky

Současné oblečení za dobrou cenu a s dobrým pocitem, že jsme ušetřili a navíc módnímu kousku prodloužili život. To je nakupování v klasických second handech. Zapomeňte na „hrabárny“, jak je pamatujeme z devadesátých let. Textile House má po Praze hned několik obchodů s pečlivě roztříděným oblečením a také dvě vintage pobočky (na Sokolovské a ve Veletržní). Kvalitní kousky najdete také v obchodě Bellitex. Pokud zrovna venku není počasí na objíždění obchodů, mrkněte na e-shop 1981. Je to český projekt, který vrací do oběhu vybrané a kvalitní kousky oblečení z druhé ruky. A plánují i pop-up obchody, kam se budete moci zajet „prohrabat“ osobně.

Dobročinné „sekáče“: Nakupuji a pomáhám

Dobročinné obchody s oblečením a doplňky z druhé ruky pomáhají hned dvakrát – vrací do oběhu oblečení, kterým uděláte radost sobě, a jeho koupí přispějete na vybraný projekt. Takhle funguje třeba Hvězdný bazar (Sokolovská 128), který podporuje vozíčkáře. Ti v obchodě také pracují. Podobně funguje i Přestupní stanice (Chelčického 17), která provozuje obchody, v nichž pracují lidé bez domova. Obchody Sue Ryder zase podporují seniory prodejem oblečení hned v sedmi kamenných pobočkách. 

Tip: Dobročinné obchody zároveň fungují i pro příjem darů. Pokud sem vyrazíte nakupovat, klidně rovnou vezměte to, co sami chcete poslat dál. I když toho bude víc, cargo síť BeRideru to bezpečně pobere.

BeRider: Cargo sítě

Upcycling: Povyšte staré oblečení na vyšší úroveň

Další „level“ módního koloběhu. Někdy stačí málo a přetvořením starého kousku vznikne módní hit. Tak funguje třeba kolekce Reborn od zmíněného second handu 1981. Kolekce z recyklovaného oblečení seženeme ve zmíněném obchodě Bohemian Retro. V Praze ale můžeme zajet i do několika kamenných obchodů, které se upcyklované módě věnují: Je to třeba Recycle Store na Letné (Veverkova 8) nebo obchod PunkTura (Vodičkova 10), kam chodí nakupovat třeba i Kateřina Winterová a další známé tváře.

Fashion swap: Vyměňujte a bavte se

Hledat a nacházet druhý život věcí, to je bezpochyby životní styl a koníček, který budou mnozí z nás rádi sdílet s podobnými nadšenci. Swap oblečení je cesta, jak vyměnit oblečení a zároveň se pobavit nebo poznat nové přátele či sousedy. Sledujte třeba iniciativu SWAP Prague, která kromě pop-up výměnných akcí pořádá i workshopy a přednášky v oblasti textilní gramotnosti. „Swapovat“ ale můžete i v rámci své čtvrti – stačí ve vyhledávání skupin na Facebooku zadat slovo „swap“. Skupiny, kde si můžete navzájem nabízet a oblečení jsou snad v každém pražském obvodu. 

Dobrý skutek: Pošlete oblečení potřebným

Mnozí z nás mají doma oblečení, které ještě může udělat spoustu radosti. Ale nemáme čas nebo náladu ho fotit, nabízet na internetu nebo licitovat o ceně či ztrácet čas předáváním. Čisté oblečení, boty nebo doplňky stačí dát do tašek a zavézt jedné z iniciativ, která je rovnou předá potřebným. Jednou z nejznámějších je Šatník Praha (Pražská tržnice, hala 19), kam si pro vaše dary přijdou samoživitelé nebo maminky z Ukrajiny. Oblečení můžete darovat i do jednoho z tzv. thrift shopů – ať už to budou výše zmíněné obchody Sue Ryder, nebo třeba Cesta domů, Praha Thrift Store, ADRA nebo iniciativy jako Naděje nebo Armáda spásy

Tip: Je škoda, aby vaše oblečení končilo v kontejneru. Najděte si nadaci, která vám je sympatická, nebo kterou máte nejblíž svého bydliště. Pokud je oblečení v dobrém stavu, může nejen potěšit, ale i významně pomoci lidem v nouzi.

Snížit uhlíkovou stopu, zamezit zbytečnému vyhazování věcí, které mohou ještě dobře posloužit, ale také probudit v sobě „lovecký“ instinkt či sběratelskou vášeň, výrazně ušetřit, podpořit dobrou věc nebo poznat nové lidi. Udržitelné zacházení s oblečením má mnohem větší přesah, než jste možná tušili. Pojďte do toho s námi – BeRider je ideálním dopravním prostředkem k rychlým přesunům a objevování obchodů, do nichž se budete rádi vracet.   

Sdílejte tento článek: