Třiďte odpad. Žádná novinka. Ale víte, že výroba jedné skleněné láhve „od nuly“ spotřebuje tolik energie, že byste na ni mohli osm hodin svítit jednou zářivkou? Podobně je to i s plasty a papírem. Tříděním přispějete k výrobě recyklovaných materiálů a k tomu, že výroba produktu bude ekologičtější. Opravdu to má smysl, a to především v případě skla, které lze recyklovat doslova donekonečna.

Dejte vyřazeným věcem druhý život. Oblečení, které už nenosíte, pračka nebo myčka, kterou nahradil novější model, kosmetika, kterou jsme dostali jako nevhodný dárek. Všechny tyto věci mohou dobře posloužit – zkuste kontaktovat lokální charitu, azylový dům nebo třeba zvířecí útulek. Zvlášť v době před Vánoci existuje mnoho sbírek, které dárky doručí lidem, kteří je opravdu ocení. Mnohé z těchto služeb jsou ochotné si pro dar i sami přijet. A vám zůstane dobrý pocit a o starost míň.

Kompostujte. Oslovte svůj obecní či městský úřad a zeptejte se, zda máte nárok na přidělení popelnice na bioodpad, nebo zda u vás funguje svozová služba. Pokud ne, můžete využít domácí kompostér (k mání jsou i opravdu designové kousky jako Urbalive od designéra Jiřího Pelcla) nebo založit společný se sousedy na dvoře. Díky kompostování si navíc vyrobíte skvělý substrát pro rostliny.

Pěstujte. Superpotraviny k nám nemusejí putovat přes půl světa. Mohou být lokální a co víc, vypěstované doma. Tzv. microgreens, naklíčená semínka nejrůznějších rostlin (hrášek, slunečnice, ředkvička, kapusta a další) znamenají celoroční přísun vitamínů a minerálů z přirozeného zdroje. Jsou až pětkrát nutričně bohatší než jejich odrostlé verze. Skvěle s nimi dochutíte třeba obložený chléb nebo polévku.

Neplýtvejte vodou. Myčka nádobí spotřebuje za jeden cyklus 9–12 l vody, za měsíc necelých 400 litrů. Při ručním mytí spotřebujeme až 1300 litrů vody a spousty energie na její ohřev. A to není všechno: puštěná voda při čištění zubů, splachování použitých kapesníků do záchodu. Nejen, že plýtváte vodou, ale tento odpad by se neměl ani dostat do čističek odpadních vod. To jsou další časté „prohřešky“. Zkuste na ně příště pamatovat a vyhnout se jim.

Nevyhazujte jídlo. Nejenže je to škoda, ale navíc tím přispíváte k neefektivnímu koloběhu surovin: energie na jejich výrobu a dopravu přijde zcela vniveč. Nekupujte zbytečně moc jídla, rovnejte si v lednici dopředu to, co nejdříve projde a vymýšlejte „neplýtvací“ recepty – inspirovat a motivovat se můžete třeba kuchařkou Zachraň jídlo v kuchyni nebo blogem Terezka v kuchyni a dalšími.

Používejte eko obaly a rozložitelné sáčky. Doba rozkladu klasického pytle na odpad je podle materiálu 15 – 25 let. Podívejte se po rozložitelných pytlích z kukuřičného škrobu. V „eko obchodech“ seženete i rozložitelné sáčky na pleny nebo ty, které využijete při venčení vašeho pejska. Svačinu zkuste zabalit do krabičky nebo lehkého silikonového obalu, které vydrží roky.

Zkuste eko pomůcky. Bambusový zubní kartáček vypadá skvěle a po vyhození se poměrně rychle rozloží. Froté odličovací tamponky lze prát a opakovaně používat. Menstruační kalíšek je pohodlné a praktické řešení „problému“, díky kterému nevzniknou tuny nerecyklovatelného odpadu. A to zdaleka není všechno. I běžné drogerie nabízejí alternativy včetně kosmetiky v ekologických obalech.

Uklízejte šetrně. Věděli jste, že velkou část úklidu můžete zastat úplně bez saponátu? Na trhu jsou speciální ekologické hadříky z mikrovlákna (např. E-cloth), které stačí navlhčit a okna, zrcadla a lesklé plochy budou zářit. Na hrubší špínu zkuste ekologické přípravky, jejichž výroba (ani používání) neuvolňují nebezpečné chemické látky. Pokud vás užije na „pokusy“, můžete si vyrobit účinný čistící prostředek z přírodních surovin i doma.  

Neplýtvejte papírem. Zkuste netisknout každou zbytečnost. Letenky, vstupenky, dárkové vouchery – to vše už dnes stačí ukázat v mobilu. Pokud potřebujete tisknout delší text, zvolte oboustranný tisk. Jednostranně potištěné papíry „na vyhození“ dobře poslouží na poznámky nebo dětské kresby. A co dál? Už jste si koupili své oblíbené noviny nebo časopis v elektronické podobě? :)

Pořizujte si úsporné spotřebiče. Začněte u toho nejjednoduššího – úsporné žárovky se dají sehnat ve všech odstínech světla a stupních svítivosti a existují i takové, které budou slušet starožitným a retro svítidlům. Co se týče velkých spotřebičů, největšími žrouty energie jsou lednička, mrazák, pračka, sušička, varná deska, trouba a větší kávovary. Ty se vyplatí kupovat v třídě A++. U malých spotřebičů naopak energetická třída takovou roli nehraje.  

Objednávejte s rozmyslem. To, že sedíme doma, neznamená, že svou uhlíkovou stopu nezvyšujeme zprostředkovaně. Třeba tím, že využijeme vstřícnosti e-shopů, objednáme si spoustu věcí, posíláme je sem a tam a díky poštovnému zdarma často nakupujeme na etapy. Zkuste si příště „nastřádat“ svá přání do jednoho balíku a vybírat s rozmyslem (třeba pečlivě využívat velikostních tabulek nebo se nebát prodejce zeptat na přeměření oděvu). A věděli jste, že některé větší e-shopy umožňují při platbě přispět pár korun na kompenzaci uhlíkové stopy vašeho balíku?

Máte další eko tipy, které jsme ve článku nezmínili? Určitě se o ně s námi podělte.

Sdílejte tento článek: