Ať už nad udržitelnějším životním stylem přemýšlíte delší dobu, nebo vás tato cesta napadla v souvislosti s novoročním předsevzetím, vězte, že první krůčky k odpovědnějšímu životu jsou snadné. Žijeme-li ve velkém městě, může nám udržitelnost přijít v některých oblastech nerealizovatelná. Jenže právě velkoměsto přináší netušené „eko“ příležitosti každý den a doslova na dosah ruky.

„Přibližovadly“ k udržitelnější městské dopravě

Rozvíjející se multimodalita městské dopravy a navyšující se počet prostředků mikromobility naši udržitelnou cestu jen usnadňuje. (Oba pojmy jsou přehledně vysvětleny třeba v tomto článku.) Zkuste to, malé krůčky stačí:

Kombinací dopravních prostředků se k cíli můžeme dostat i dříve než automobilem. Vozem sice trasu absolvujeme „na jeden zátah“, ale spoustu času prostojíme v kolonách nebo strávíme parkováním. Při jízdě na elektrickém sdíleném skútru nebo (zcela bezemisním) kole tato starost odpadá. Těmito prostředky mikromobility si také můžeme zrychlit cestu přiblížením ke stanici MHD.

BeRider: Udržitelnost

Auto můžeme sdílet a lépe tak využít jeho potenciál. Pokud chcete zvolit auto, své emise snadno „rozložíte“ přizváním dalších pasažérů, třeba kolegů z práce. Pokud auto využíváte málo, využijte ho naplno: Můžete ho sdílet přes službu, jako je HoppyGo – a to jak jako jeho majitel, tak jako uživatel, který si auto půjčí a využije pouze tehdy, kdy ho skutečně potřebuje. 

Tip: Pokud vyrazíte autem, zkuste si do cesty naplánovat další praktické zastávky – nákup, úřad, návštěva, vyzvednutí balíku. Při jedné cestě tak vyřešíte více úkonů na jednu „dávku emisí“.

Využijte možnosti, pohybovat se bezemisně, kdykoli vám to situace dovolí. Máte dostatek času? Vyrazte na schůzku, do práce nebo na nákup pěšky. Zkuste vlastní nebo sdílené kolo a spojte cestu s pohybem. Hromadná doprava je všude kolem nás a „zachrání“ nás, kdykoli se situace (nebo třeba počasí) změní. Sdílené kolo je ideální k přiblížení na vzdálenější zastávku MHD.

Sdílet, opravit, recyklovat

Sdílení už dávno není „sprosté slovo“. Je to životní styl, který nám umožňuje z „dnešní uspěchané doby“ získat to nejlepší a i toho spěchu se nakonec (aspoň trochu) zbavit. Za zlomek pořizovací ceny dopravního prostředku si koupíme pohodlí, radost z jízdy i kratší „cílový čas“. Zároveň pomůžeme prostředek využívat naplno, čímž snižujeme jeho výrobní uhlíkovou stopu (respektive ji postupně rozkládáme mezi mnoho uživatelů). Sdílení je radost, dobrý pocit, ale také jistý „luxus“, mít danou věc vždy po ruce, připravenou k použití.

Tip: Víte, že přes aplikaci Citymove můžete sdílet hned několik dopravních prostředků – kromě skútrů BeRider také sdílená kola Rekola a Nextbike, auta HoppyGo a studentské vozy Uniqway. Aplikace vám navíc spočítá ideální trasu za použití různých dopravních prostředků v kombinaci s MHD.

BeRider: HoppyGo

Sdílení je určitý způsob „recyklace“ služby, která (pro někoho možná paradoxně) může přispět i k vyšší životnosti dopravního prostředku (a tím dalšímu snížení uhlíkové stopy). V případě BeRideru nebo sdílených kol je to centrální zajištění pravidelného servisu a udržování dopravních prostředků v dobrém stavu. Ruku na srdce – kdy jste byli se svým kolem naposled v servisu a v jakém je stavu?

Sdílení služeb může fungovat i na sousedské bázi. Ať už formou půjčování vozidla, či třeba vzájemného půjčování drobnějších věcí (jako třeba nářadí nebo spotřebičů). Tím opět snižujeme uhlíkovou stopu třeba vrtačky nebo fritézy, které málokdo z nás používá denně. Sdílet a vzájemně si nabízet formou barteru můžeme samozřejmě i služby, které ovládáme.

Pošli nepotřebnou věc (a radost) dál. Sdílení znamená i předávání dál. Válí se vám doma něco, čeho se chcete zbavit? Zkuste neběžet hned do popelnice a místo toho věc nabídněte třeba v sousedském bazaru na sociálních sítích. Budete se divit, kolika lidem může pro vás už nepotřebná a zbytečná věc udělat radost nebo dobře posloužit. Nový život je více než recyklace! 

BeRider: Recyklace

Udržitelnější nákupy

Zvolte ekologičtější cestu nákupu domů. Všechny kroky správným směrem se počítají: Ať už přestanete jezdit na nákupy autem, nebo naopak zkusíte „nákupní spolujízdy“ se sousedy, nebo někomu nákup přivezete. Pokud si potraviny necháváte doručovat, můžete už dnes zvolit ekologickou formu dopravy. Při online nákupech oblečení nebo třeba elektroniky využívejte možnost vyzvednutí na prodejně nebo alespoň ve výdejně – váš balík se „sveze“ se spoustou ostatních, jeho cesta bude rychlejší, efektivnější a vyprodukuje méně emisí. 

Lokálnost znamená méně emisí. Potraviny z farem, od malých pěstitelů a řemeslných výrobců voní přírodou a venkovem. Jejich největší výběr ale najdeme ve městě díky velkému výběru farmářských trhů a obchodů. Zboží do nich sice také cestuje, ale rozhodně ne přes půl světa v nákladních letadlech nebo kamionech. Potraviny od českých farmářů si můžete i objednat (ať už přímo od výrobce, nebo ve specializovaném obchodě) a najdete je i v sortimentu největších českých potravinových e-shopů.

Tip: V průběhu sezón se zaměřte na lokální ovoce, zeleninu a pícniny, které se v té době právě sklízí. Takové plodiny nedozrávaní v halách a mají nejvyšší obsah vitamínů a minerálů. Udržitelnost tak spojíte i se zdravějším přístupem k výživě. Vyzkoušet můžete i samosběr – ušetříte peníze i přírodu.

Exotika, vypěstovaná doma. Chcete si pochutnat na exotickém ovoci, které bude bio, a nepojede za vámi přes půl světa? Zkuste to doma. Věděli jste, že v našich podmínkách lze bez problému pěstovat fíkovník, kiwi nebo aktidinii (tzv. minikiwi), různé druhy citrusů, a jako „pokojovku“ lze pěstovat i banánovník, papáju nebo mučenku? Oblíbené ovoce si tak můžete užít bez ekologických výčitek.

Tip: Objevte ale také pozapomenuté produkty, které mají v našich končinách tradici. Patří sem třeba pseudoobiloviny jako kroupy či jáhly, hrách a další luštěniny, nebo objevte české ryby – není to jen kapr, ale také cejn, lín nebo třeba candát, štika či úhoř. Pochutnáte si, objevíte něco nového, zdravého a navíc lokálního.

Už víte, kde na svojí cestě za udržitelnějším životním stylem začnete, nebo jakou činností obohatíte to, co už pro životní prostředí děláte? Postupně vám budeme přinášet další konkrétní tipy, jak žít víc „eko“ a zároveň jít s dobou.

Sdílejte tento článek: