Pro začátečníky na BeRideru jsme připravili skútr školu v podobě série videí, které si můžete nastudovat zde na našem webu. V nich se dozvíte, jak skútr funguje, jak se chová, a jak se chovat k němu. Dalším krokem je vyrazit trénovat na parkoviště nebo do lehkého provozu. Máme pro vás několik tajných tipů na vhodná místa v Praze, kde je možné jízdu natrénovat.

Parkoviště: Otočky a osmičky jako na dlani

Velká prázdná parkoviště jsou ideální pro nácvik nejen rozjezdů a brždění, ale také otoček a osmiček v různé rychlosti. Pokud jste úplní začátečníci, budete se na volném parkovišti cítit nejlépe, a o to více toho budete chtít vyzkoušet. V Praze jich sice moc není, ale pár jsme jich pro vás vytipovali:

Parkoviště na Džbáně

Přímo před areálem Prague Camping Džbán najdete velkou parkovací plochu s poměrně kvalitním povrchem. Většinou zde (i v letních měsících) parkuje jen pár aut, někdy dokonce žádné. Plochu využívají i autoškoly. Nejsou tu žádné překážky a je zde široko daleko vidět, jestli nepřijíždí auto. Navíc je tady dostatek prostoru na vyzkoušení obratů, osmiček nebo třeba slalomu.  

Parkoviště u kolejí Hvězda

Na parkoviště Hvězda dojedete ulicemi Zvoníčkova a Na Větrníku. Je tady sice trošku horší povrch, většinou tady ale téměř nikdo neparkuje. Ideální na seznámení se se skútrem, trénink rozjezdů, brždění a otáček. Vhodné jsou i ulice v areálu vysokoškolských kolejí (ať už Hvězdy, nebo třeba na Strahově nebo Jižním Městě) – především v době letních prázdnin je tu minimální provoz.

Parkoviště u Edenu

Nehlídané parkoviště za stadionem fotbalové Slavie bývá často prázdné – stačí nepřijet v době konání fotbalového zápasu. Je poměrně velké, s dobrým povrchem, a dá se z něj přejet i na plochu kolem stadionu  

Lokality s nízkým provozem: Trénink jízdy v přirozeném prostředí

Pokud si před „ostrou“ jízdou v provozu chcete napřed v klidu skútr „osahat“ a vyzkoušet jeho reakce, je ideální vyrazit někam do města, kde jezdí jen minimum aut. Dobrou volnou jsou třeba areály vysokoškolských kolejí a také vilové čtvrti, kam zajíždějí jen místní. Máme pro vás pár tipů:

Ulice Polygrafická

Málo frekventovaná ulice Polygrafická kousek od Depa Hostivař (a nedaleko on konce BeRider zóny v ulici Černokostelecká) prochází kolem průmyslového areálu. I proto v ní jezdí jen minimum aut a neparkuje tady skoro nikdo. Ideální k trénování rozjezdů, brždění a také otoček na konci ulice.

Ulice Na Zátorce a okolí

V oblasti kolem ulice Na Zátorce leží převážně sídla ambasád – i díky tomu je zde provoz minimální. Zároveň tu ale pojedete z kopce, do kopce, musíte pamatovat na přednost zprava a další pravidla. Ideální místo pro získání cviku v provozu.  

Ulice Na Valech

Na Praze 6 před ministerstvem obrany najdeme ulici Na Valech, kde není žádný provoz. Jde o slepou ulici, kam jede občas někdo jen zaparkovat. Zároveň je ale dostatečně široká a má velmi kvalitní povrch, který je pro trénink jízdy na skútru ideální.  

Ulice Na Balkáně a okolí

Žižkovská ulice Na Balkáně leží uprostřed rezidenční čtvrti. Díky tomu, že sem vjíždí jen ti, co tady bydlí, je tu minimální provoz a také tady parkuje velmi málo aut. Ulice je dlouhá a v okolí je možné kroužit po dalších málo frekventovaných ulicích.

Sídliště Solidarita

Strašnické sídliště Solidarita s rovnými, pravoúhlými ulicemi, je ideální na zažití jízdy v provozu. Musíte tady dávat přednost zprava a sledovat dopravní značky, zároveň je tu ale velmi řídký provoz a ulice jsou přehledné.  

Naše tipy pro tréninkovou jízdu: Kdo je připraven, není překvapen

  • Poprvé na BeRider vyrazte s kamarádem – ideálně takovým, který už jezdí delší dobu a umí poradit, ale také podpořit, dodat odvahu a pochválit. Jízda ve dvou je vždycky větší zábava. Třeba zjistíte, že vám to jde skvěle, a pojedete se rovnou projet!
  • I když bude teplo, vezměte si dlouhé kalhoty, pevnou bundu a také stabilní boty. Má to i psychologický přesah – strach z pádu a představa odřené nohy může v okamžiku vést ke zpanikaření a nevhodnému manévru. Pevná obuv vás zase doslova podrží při zastavování.
  • Pokud si chcete vyzkoušet jízdu v mírném provozu, vyrazte do ulic v sobotu okolo sedmé hodiny ráno. Ani centrem Prahy tou dobou nejezdí skoro nic. Natrénujete tak jízdu v reálném prostředí, ale beze strachu z množství aut.
  • Jízda v noci může být pro začátečníky zpočátku nepříjemná. Natrénujte si ji během letních nocí, kdy je minimální provoz. V podzimní podvečerní tmě pak tuto dovednost jako když najdete.  

Sdílejte tento článek: