Možná taky patříte mezi ty, kteří kolem sdílených skútrů chodí, zálibně je obhlížení a otočí se za každým, kdo na BeRideru projede ulicí, jakoby jezdil odmalička. V mobilu už máte staženou aplikaci a chybí jediné – odvaha to poprvé zkusit. Zvládnu to? Neudělám trapas hned zkraje, třeba při sundávání skútru ze stojanu? Nejsem na to moc malá? Nebojte se. První obavu si vyvrátíme hned zkraje, a ty další vzápětí.  

Takže…nejsem na to moc malá?

Výška postavy je při ježdění na motorce problém spíše psychologický, než technický. Dominika Gawliczková alias Dominika na cestě, kterou můžete znát z cestopisného seriálu Trabantem napříč Tichomořím, měří pouhých 155 cm. Na motorce projela sama Jižní Ameriku i Kyrgyzstán. Jezdila na motocyklu Yamaha Tricker (hmotnost 115 kg, výška sedla 79 cm) a s  Trabanty vyrazila na klasice ČZ 175/477 (hmotnost 122 kg, výška sedla 81 cm). Účinkovala také v jednom s dílů TEDx Talks, kde předala zásadní poselství: „Nečekejte, až vyrostete.“

Vždyť je to těžký krám!

A teď plynule navážeme… Možná si říkáte: „No jo, ale když ta Dominika jela na takových malých motorkách!“ Tyto obavy nejsou vůbec na místě. Skútry BeRider váží jen 93 kg a výška jejich sedla je 81 cm. Se skútry se navíc manipuluje mnohem lépe než s motorkami – i proto, že můžete při manipulaci na místě sesednout do prostoru mezi sedlem a řídítky, „chodit se skútrem“ a neztratit tak oporu nohy z každé strany skútru. Při manipulaci na místě je skútr pocitově velmi lehký a zaparkovat s ním nebo ho přesunout na vhodnější parkovací místo je hračka i pro menší a méně zkušené řidiče.

Co když mi to spadne?!

Sundávání ze stojanu a stavění skútru na stojan nebo přeparkování jsou aktivity, které mohou působit kriticky. Nic na tom ale není, pokud dodržíme základní pravidla – při sundávání ze stojanu mít připravené prsty na brzdách, při jakékoli manipulaci mít stroj nakloněný lehce směrem na sebe (tak ho v případě ztráty stability snadno zachytíte) a při stavění na stojan nepoužívat sílu, ale jen páku. Pořád si nejste jisti? Mrkněte na naše instruktážní video (níže), v němž všechny „chvaty“ názorně předvádí instruktor Petr Pilát. A naučí vás i snadno zvednout skútr spadlý na zem.

„Motorka se neřídí rukama!“

To vám řekne každý ostřílený motorkář. Co tím myslí? Motorka či skútr se řídí hlavou a tělem. Při sezení na skútru mějte zpevněný střed těla, ale volné ruce a krční páteř. Gripy řídítek držte pevně, ale nesvírejte je křečovitě. Očima vždy koukejte do bodu, kam chcete jet, bradu ale držte zhruba vodorovně s povrchem silnice. Nebojte se náklonu v zatáčce a zhruba od poloviny zatáčky vyjíždějte více „pod plynem“ – platí, že čím rychleji pojedete, tím budete mít při náklonu lepší stabilitu. Zároveň ale pamatujte na „zlatý střed“ a na to, že nejste na závodech. A také třeba na to, že elektrické skútry mají citlivý plyn a rychlou akceleraci – skútr zrychluje „z místa“ (ne pozvolna, jak jste možná zvyklí z benzínových strojů). Někdy tedy stačí přidat jen trošku. Pokud máte ze zatáčení respekt, zkuste techniku jízdy nejdřív navnímat z tohoto videa (níže) a pak si zajeďte na prázdné parkoviště a několik minut si jezděte kolečka a „osmičky“. Uvidíte, že při každé otočce budete jistější.

Ubrzdím to?

Pokud jste na skútru poprvé, je ideální vyzkoušet si všechny jeho funkce a několikrát si zkusit zastavit v různé rychlosti, abyste věděli, s čím můžete počítat. Vždy brzděte při pohybu skútru rovně (nikdy při zatáčení) a mějte připravenou nohu pro zastavení. Na motorkách a skútrech brzdíme především přední brzdou, protože je účinnější. BeRidery navíc mají duální brzdový systém, což znamená, že i při brždění pouze jednou brzdou brzdí částečně i ta, kterou nemačkáme. Při náhlém, nouzovém brždění pak použijeme obě. Skútr (na rozdíl od auta) nejde úplně „zaflikovat“ na místě – má delší brzdnou dráhu. Proto vždy pamatujte na dostatečný odstup od vozidel před vámi a ideálně plynulé nebo přerušované brždění. Proč? Mrkněte na naše video o zásadách brždění.

Není město pro skútraře nebezpečné?

Může být. Stejně jako pro řidiče aut, chodce nebo cyklisty. Vždy záleží na vzájemném respektu a především předvídání, předvídání a zase předvídání – nebo jak říkají motorkáři, „čtení“ provozu a vozovky před námi. BeRidery mají poměrně velkorysá a bezpečná šestnáctipalcová kola a kvalitní pneumatiky. To znamená, že si dobře poradí s výmoly a nerovnostmi a leccos ustojí. Pozor je ale třeba dávat stejně: Za mokra jezděte pomaleji a moc to v zatáčkách neklopte, pokud to není nutné, nebrzděte na vodorovném silničním značení a koleje vždy přejíždějte co možná nejvíce kolmo. Další rady najdete v tomto videu o bezpečné jízdě ve městě.

Je nám jasné, že všechna jednostopá vozidla vzbuzují v očích začátečníka respekt. I proto jsme připravili Skútr školu s názornými videi, která si můžete pouštět pořád dokola a základy jízdy si zažít nejprve teoreticky. Bez praxe a zjištění, jak se skútr „chová“ přímo s vámi nebo třeba s vaším spolujezdcem. Abychom vás v tom nenechali samotné, chystáme i nevirtuální, zcela reálnou školu jízdy: Jakmile začne sezóna, vypíšeme termíny kurzů s našimi instruktory, pod jejichž vedením vypilujete techniku jízdy, odbouráte případné chyby a hlavně – získáte zdravé sebevědomí a s ním ještě větší radost z jízdy!

Sdílejte tento článek: